"Hallituksen on viipymättä punnittavana, aikooko se nostaa rokotekattavuutta hyödyntämällä laajemmin maamme terveydenhuollon kapasiteettiä ja osaamista, vai kuormitetaanko koronatorjunnalla ideologisista syistä vain julkisen sektorin ammattilaisia" Kuva: Sari Sarkomaa pressikuva
Uutinen

Sarkomaa vaatii koronarokottamista ja -pikatestausta apteekkeihin viipymättä

05.12.2021 | 18:01

Teksti : Erkki Kostiainen

Jaa artikkeli:

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sari Sarkomaa toistaa kokoomuksen ehdotuksen ja kehottaa hallitusta viipymättä toimiin apteekkien ottamiseksi mukaan koronarokotuksiin ja pikatestien testauspisteiksi. 

Sarkomaa katsoo, että jarruttamisen sijaan Suomen on nyt otettava käyttöön kaikki vaikuttavat keinot epidemian hallitsemiseksi ja julkisen terveydenhuollon kantokyvyn ylläpitämiseksi. 

– Rokotekattavuuden nostamiseksi ja koronatartuntojen hillitsemiseksi nyt on käsillä viimeiset hetket ulottaa koronatestaus ja -rokottaminen apteekkeihin. Tämä antaisi julkisen terveydenhuollon ammattilaisille paremmat mahdollisuudet päästä kasvavan hoitovelan kimppuun. Odottelu tulee kalliiksi, Sarkomaa varoittaa tiedotteessa.

Kansainväliset kokemukset apteekkien mukaan ottamisesta ovat olleet hyvät. Sarkomaa valjastaisi myös työterveyshuollon vahvemmin koronarokotuksiin. 

– Maamme hallituksen on viipymättä punnittavana, aikooko se nostaa rokotekattavuutta hyödyntämällä laajemmin maamme terveydenhuollon kapasiteettiä ja osaamista, vai kuormitetaanko koronatorjunnalla ideologisista syistä vain julkisen sektorin ammattilaisia, Sarkomaa kysyy.
 

Apteekkeja hyödynnetään hyvin tuloksin koronatorjunnassa jo useissa Euroopan maissa. Rokotuskapasiteettiä tarvitaan, kun lasten rokotukset laajenevat ja kolmas koronarokotus annetaan kaikille aikuisille. 

– Useat asiantuntijat ovat arvioineet, että todennäköisesti tarvitsemme tulevaisuudessa useampia rokotuskierroksia ennen kuin pandemiasta  päästään. On mahdollista, että koronarokottamistarve säilyy samalla tavalla kuin vuosittainen kausi-influenssarokotus, Sarkomaa arvioi.

Suomessa on 819 apteekkitoimipistettä, joissa työskentelee yli 5 500 farmaseuttia ja proviisoria. Ainakin 70:ssä niistä työskentelee jo nyt rokottamiseen oikeutettuja terveydenhuollon ammattilaisia. 

– Suurimmalle osalle suomalaisista apteekki on lähin terveydenhuollon toimipiste. Farmaseutit ja proviisorit voitaisiin lisäkoulutuksella pätevöittää rokottamiseen, kuten monissa maissa on tehty. Laaja apteekkiverkko mahdollistaisi pääsyn koronatestiin ja -rokotuksiin apteekkien aukioloaikoina. Apteekkien tulisi saada kirjata testaus- ja rokotetiedot Kantaan. Oireita omaavat testattaisiin jatkossakin terveydenhuollossa, Sarkomaa toteaa.