Uutinen

Sähkötupakka ei pääse apteekin hyllylle

25.03.2009 | 10:54

Sosiaalipoliittinen ministeriryhmä esittää, että tupakkatuotteiden näkyvä esilläpito kaupoissa kiellettäisiin kahden vuoden siirtymäajan kuluessa. Myyjä voisi kuitenkin pyydettäessä antaa asiakkaalle listan myytävistä tupakkatuotteista ja niiden hinnoista.

Tupakan vieroitustuotteiden myyntiin tai sijoitteluun uusi tupakkalaki ei vaikuta, kertoo hallitusneuvos Ismo Tuominen. Sen sijaan muiden nikotiinituotteiden kuin lääkkeiden tai perinteisten tupakkatuotteiden myynti kielletään. Esimerkiksi sähkötupakkaa ei siis saa jatkossakaan myydä Suomessa, kuten Lääkelaitos päätti viime kesänä.

Tupakointi kiellettäisiin paikoissa, joissa lapset ja nuoret oleskelevat. Tällaisia ovat esimerkiksi yksityisautot, joissa lapsia on kyydissä.

Yksityishenkilökään ei saisi myydä eikä luovuttaa tupakkatuotteita tai -välineitä alaikäisille. Lisäksi tupakkatuotteiden maahantuonti ja hallussapito kiellettäisiin alle 18-vuotiailta.

Nuuskan maahantuontia omaan käyttöön ei ehdoteta kiellettäväksi kokonaan, vaan maahantuontiin esitetään 30 rasian rajoitusta. Nuuskaa ei saisi myydä eikä välittää toisille.

Hallituksen esitykseen tupakkalain muutoksista ei tule sisältymään tupakkatyöryhmän esittämää tupakkajäljitelmien, esimerkiksi lakritsipiippujen kieltoa. Myöskään tupakoinnin esittämistä esimerkiksi elokuvissa tai näytelmissä ei kielletä.

Sosiaalipoliittinen ministeriryhmä päätti esityksistä tänään keskiviikkona. Tupakkalain uudistusta koskeva hallituksen esitys annettaneen eduskunnalle kevätistuntokaudella. (VE)