Uutinen

Sadat apteekit kouluttavat tulevia asiantuntijoita joka vuosi

16.08.2016 | 09:40

Yli 400 apteekkia tarjoaa farmasian opiskelijalle harjoittelupaikan vuosittain. Opiskelijan ohjaukseen käytetään vuosittain yli 10 000 työtuntia.

Työtakki sujahtaa nopeasti päälle, kun farmaseutti Jutta Jalkanen valmistautuu työpäiväänsä Herttoniemen apteekissa Helsingissä.

Hän tuli alkuvuodesta apteekkiin tekemään opintoihin kuuluvan pakollisen harjoittelun. Kesän kynnyksellä hän valmistui farmaseutiksi, ja jatkoi sitten työntekijänä jo tutuksi tulleessa apteekissa.

– Harjoittelu on tosi tärkeä osa farmaseutin opintoja. Oikeassa töissä asioita oppii ihan eri tavalla kuin yliopistolla, Jalkanen toteaa.

Apteekkiharjoittelut on organisoitu hyvin

Jalkasen harjoittelu Herttoniemen apteekissa kesti kolme kuukautta. Ensimmäisen harjoittelun – myös kolme kuukautta – hän teki Kaarinan apteekissa.

– Eka harjoittelu oli oikeastaan kokonaan oppimista. Tässä toisessa harjoittelussa pääsi sitten jo kehittämään taitojaan, hän kuvailee.

Harjoittelu kestää yhteensä kuusi kuukautta. Siitä vähintään puolet on suoritettava avoapteekissa.

Viime vuonna opetusapteekkeja oli noin 400, ja niissä ohjattiin vuoden aikana yli 450 opiskelijaa. Opiskelijoille maksetaan harjoittelun ajalta pientä palkkaa.

Jalkasen mukaan työelämä on opettanut erityisesti asiakaspalvelutaitoja ja apteekin arjessa tärkeiden tietotekniikan – apteekki- ja reseptijärjestelmien – hallintaa.

– Minut on otettu molemmissa harjoitteluapteekeissa tosi hyvin vastaan, harjoittelu on ollut hyvin organisoitu ja vastuuta ohjauksestani on jaettu koko henkilökunnan kesken. Olen saanut tuntea kuuluvani joukkoon.

Koko henkilökunta osallistuu ohjaukseen

Apteekkariliiton selvityksen mukaan opiskelijan varsinaiseen opetukseen ja palautekeskusteluihin on apteekeissa varattu keskimäärin 40 tuntia.

Tämän lisäksi opiskelija aloittaa reseptintoimituksen kokeneen ammattilaisen ”vierihoidossa”, ja henkilökunta on jatkuvasti opiskelijan tukena.

Yhteensä apteekeissa käytetään opiskelijoiden ohjaukseen vuodessa jopa yli 10 000 tuntia.

Herttoniemen apteekin apteekkari Ritva Ylänkö pitää tuntiarviota oikean suuntaisena.

– 40 tuntia kuluu herkästi puhtaasti opetukseen kuluviin keskusteluaikoihin ja infoihin. Opettaminenhan on kuitenkin käytännössä jatkuvaa ja kestää koko oppilasharjoittelun ajan, hän toteaa.

Herttoniemen apteekissa oppilaita on noin neljä vuosittain, ja useana vuonna joku heistä on jäänyt apteekkiin kesätöihin.

– Apteekin väelle oppilaat tuovat mukavaa vaihtelua arkeen, etenkin jos henkilöstö muuten on hyvin vakiintunutta, kuten meillä Herttoniemessä. Heitä on myös helppo rekrytoida, koska harjoittelussa on ehditty tutustua jo kolmen kuukauden ajan.

Harjoittelu muuttuu ajan mukana

Apteekkiharjoittelulla on pitkät perinteet; aiemmin alalle tultiin nimenomaan työssä oppimisen kautta.

Aluksi mestarin kisällinä hankittuja tietoja täydentävät farmaseuttiopinnot kestivät vain puoli vuotta, mutta ovat sittemmin laajenneet kokonaiseksi tutkinnoksi.

– Kehitys on meidän alalla ollut niin päin, että teoriaopinnot ovat tulleet harjoittelu rinnalle, apteekkiharjoittelun koordinaattori Annika Kiiski Helsingin yliopistolta kertoo.

Harjoittelun sisältö on muuttunut vuosien saatossa. Nykyään opiskelijat harjoittelevat apteekeissa esimerkiksi lääkehoitojen arviointeja ja harjoittelu on muuttunut yhä enemmän hoitolähtöisempään suuntaan.

– Täällä Herttoniemen apteekissa olen saanut tutustua myös lääkkeiden koneelliseen annosjakeluun ja kotihoidon kanssa tehtävään yhteistyöhön, Jutta Jalkanen kuvailee.

Herttoniemen apteekissa harjoittelijan opetuksesta vastaa proviisori Tuija Tilander-Leppä (vas.), mutta koko henkilökunta auttaa harjoittelijaa. Jutta Jalkanen on harjoitteluunsa tyytyväinen.