Uutinen

Saatavuushäiriöt lisääntyvät, apteekit voisivat auttaa

29.11.2019 | 11:55

Teksti : ERKKI KOSTIAINEN

Apteekit toivovat nykyistä laajempia oikeuksia lääkevaihtoon saatavuushäiriön sattuessa. Kyselyn mukaan häiriöt ovat lisääntyneet syksyn aikana.

Apteekkariliiton tuoreen kyselyn mukaan lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat syksyn aikana lisääntyneet 65 prosentissa ja vähentyneet vain 4 prosentissa apteekeista.

Valtaosa (95 %) kyselyyn vastanneista oli joko täysin tai jokseenkin sitä mieltä, että apteekeilla tulisi olla lääkevaihtoa laajemmat mahdollisuudet vaihtaa puuttuva lääke saatavilla olevaan.

Apteekkeja helpottaisi esimerkiksi se, jos ne voisivat vaihtaa lääkkeen saatavilla olevaan vahvuuteen ja sovittaa annoksen sen mukaan ilman yhteydenottoa lääkäriin. Näin toimitaan esimerkiksi Norjassa.

Fimea on saanut tänä vuonna lääkeyrityksiltä enemmän ilmoituksia saatavuushäiriöstä kuin koskaan aiemmin. Häiriöistä huolimatta lääkkeiden toimitusvarmuus apteekeissa on pysynyt korkeana.

Apteekkariliiton viime keväisen toimitusvarmuuskyselyn mukaan 98 prosenttiin resepteistä lääke löytyy heti apteekin varastosta, 1,5 prosenttiin lääke saadaan tukusta lähipäiväksi ja vain 0,5 prosenttiin resepteistä lääkettä ei saada asiakkaalle saatavuushäiriön takia.

Useimmiten asia ratkeaa kuitenkin apteekin tekemällä lääkevaihdolla.

Lääkevaihto yleisin ratkaisu

Saatavuushäiriöistä 70–90 prosenttia ratkeaa niin, että apteekki vaihtaa puuttuvan lääkkeen rinnakkaisvalmisteeseen. Häiriöistä 10–20 prosenttia vaatii yhteydenottoa lääkäriin tai asiakkaan ohjaamista lääkäriin lääkkeen vaihtamiseksi.

Liki 70 prosenttia apteekeista arvioi, että joka kymmenennessä saatavuushäiriötapauksessa asiakkaalle ei löydy vaihtokelpoista lääkettä.

Vastaajat arvioivat, että saatavuushäiriöt aiheuttavat apteekeille ylimääräistä varasto- ja logistiikkatyötä keskimäärin 2,5 tuntia viikossa. Asiakaspalvelu 4 tuntia viikossa.

Joka neljäs (24 %) apteekki kertoi sopineensa häiriötilanteissa lääkevaihtoihin ja yhteydenpitoon liittyvistä poikkeusjärjestelyistä paikkakunnan muun terveydenhuollon kanssa. Apteekit myös tiedottavat yleisesti paikkakunnan lääkäreitä saatavuushäiriöistä.

Lääkkeiden saatavuusongelmat ovat olleet näyttävästi esillä mediassa kesän ja syksyn aikana. Median välittämää kuvaa lääkkeiden saatavuushäiriöistä piti liioitteleva joka viides (19 %) vastaaja. Jokseenkin samaa mieltä oli liki puolet vastaajista (48 %).

Häiriöt johtuvat usein Aasiasta, jonne raaka-aineiden tuotantoa ja lääkevalmistusta on keskitetty. Saatavuushäiröistä keskustellaan myös tänään perjantaina alkaneilla Farmasian Päivillä.

Fakta: tiedonkulkua parannettava

  • Tiedonkulkua lääketeollisuudesta apteekeille pitää parantaa (92 %)
  • Tiedonkulkua lääketeollisuudesta lääkäreille pitää parantaa (99 %)
  • Lääketuotantoa pitää siirtää takaisin Eurooppaan (97 %)
  • Viranomaisten tiukka hintapolitiikka on merkittävä syy saatavuushäiriöihin (78 %)

Prosentit kuvaavat väittämän kanssa samaa tai jokseenkin samaa mieltä olleiden osuutta. Verkkokyselyyn vastasi 386 apteekkia 8.–18.11.2019. Vastaajana oli apteekkari tai saatavuushäiriöiden kanssa enemmän tekemisissä oleva työntekijä. Vastaajajoukko on edustava apteekin sijainnin ja koon suhteen.