Uutinen

Ruotsin kilpailuvirasto ehdottaa itsehoitoapteekkeja

02.04.2009 | 12:43

Kilpailuvirasto ehdottaa Ruotsin hallitukselle itsehoitoapteekien ja eläinapteekien sallimista kilpailun piristämiseksi, kertoo Läkemedelsvärlden.

Kilpailuviraston mukaan koko itsehoitolääkevalikoimaa myyvien apteekkien salliminen lisäisi kilpailua apteekkimarkkinoilla.  Tämän hetkisen lakiehdotuksen mukaan tämä ei olisi mahdollista, sillä apteekin tulee ehdotuksen mukaan myydä sekä itsehoito- että reseptilääkkeitä. Jos reseptilääkkeet eivät kuulu apteekin valikoimaan, rajoittuu itsehoitolääkevalikoiman laajuus vain niihin tuotteisiin, joiden myynti tullaan vapauttamaan päivittäistavarakauppoihin. Kilpailuviraston mukaan myös lääkkeiden saatavuus paranisi, mikäli täyden valikoiman itsehoitoapteekit sallittaisiin.

Toinen kilpailuviraston ehdotus on, että pelkästään eläinlääkkeitä myyvien apteekkien toiminta sallittaisiin. Tällä hetkellä eläinlääkkeitä saavat myydä vain ne apteekit, joissa on myös ihmislääkevalikoima. Tämä rajoittaa Kilpailuviraston mielestä turhaan kilpailua ja se katsoo, että eläinlääkkeiden hintakilpailu kiristyisi eläinapteekkien myötä.

Kilpailuviraston kaksi muuta ehdotusta koskee kansallisen apteekkitunnuksen ja itsehoitolääkkeiden vaihtokelpoisuuslistan käyttöönottoa. Nämä asiat on jo huomioitu lainmuutosprosessissa. (CS)