Uutinen

Ruotsin apteekkimonopolin purkaminen eteni eduskuntaan

23.02.2009 | 16:02

Ruotsin hallitus julkisti perjantaina lakiesityksensä maan apteekkimarkkinoiden vapauttamiseksi. Nyt valtiollisen Apoteket Ab:n monopolin purkaminen on Ruotsin eduskunnan eli riksdagenin käsissä.

Periaatteet ovat samat kuin aiemmassa, laintarkastukseen jätetyssä esityksessä: osa nykyisistä apteekeista jää Apoteket Ab:lle, osa myydään ja osasta muodostetaan ketju, johon houkutellaan yksityisiä apteekkareja osakkaiksi. Ketju halutaan kuitenkin heti irrottaa Apoteket Ab:n omistuksesta.

Hallitus ei muuttanut kiisteltyä esitystään, jonka mukaan apteekista vastaavan farmasian ammattilaisen (läkemedelsansvarig) pätevyydeksi riittää farmaseutin koulutus.

Ruotsin proviisorit ovat vaatineet, että pätevyysvaatimuksena olisi proviisorin tutkinto. Myös Euroopan apteekkijärjestö PGEU on ilmaissut huolensa siitä, että Ruotsi ei vaadi apteekkivastaavilta samaa pätevyystasoa kuin muut EU-maat.

Ruotsi aikoo vapauttaa apteekkien perustamisen ja omistamisen 1. heinäkuuta. Joidenkin itsehoitolääkkeiden myynti aiotaan lisäksi sallia marraskuun alusta muuallakin kuin apteekeissa.

Sosiaaliministeri Göran Hägglundin mukaan itsehoitolääkkeiden myyntiin tulee päivittäistavarakaupoissa 18 vuoden ikäraja. (VE)