Uutinen

Ruotsin apteekeille luvassa lisärahaa

03.04.2009 | 10:23

Ruotsissa lääkekorvauksista päättävä lautakunta (TLV) esittää apteekille lisäpalkkiota silloin, kun se toimittaa asiakkaalle edullista, geneeristä lääkettä.
 
TLV ehdottaa apteekille kiinteää 10 kruunun eli vajaan euron suuruista lisäpalkkiota silloin, kun se toimittaa asiakkaalle lääkevaihdon piiriin kuuluvan, geneeristä lääkettä sisältävän ja hinnaltaan edullisen lääkepakkauksen. Uudistus toisi Ruotsin apteekeille lisärahaa 460 miljoonaa kruunua eli 42,5 miljoonaa euroa vuodessa.

- On hyvä, että tällä tavalla apteekeille luodaan mahdollisuus rahoittaa [lääkkeiden] parempi saatavuus uudistuvilla apteekkimarkkinoilla, Apoteket AB:n toimitusjohtaja Stefan Carlsson kommentoi esitystä tuoreeltaan.

TLV arvioi, että apteekkien lisäpalkkio saadaan rahoitettua lääkekustannusten säästöillä, joita arvioidaan kertyvän 550-650 miljoonan kruunua eli 50-60 miljoonaa euroa vuodessa, kun apteekkeja kannustetaan myymään halvimpia geneerisiä valmisteita. TLV aikoo myös muilla tavoin patistella patenttinsa menettäneiden alkuperäislääkkeiden valmistajia laskemaan hintojaan.

TLV (Tandvårds- och läkemedelsförmånsnämnden) julkisti esityksensä eilen torstaina. Lisäpalkkion on tarkoitus tulla voimaan vasta, kun Ruotsin apteekkimarkkinat uudistuvat, näillä näkymin heinäkuun alussa. (EK)