Uutinen

Ruotsi vetää isot särkylääkepakkaukset itsehoidosta

22.04.2009 | 15:18

Ruotsin lääkeviranomainen, Läkemedelsverket, on päättänyt siirtää isot särkylääke- ja ummetuslääkepakkaukset reseptilääkkeiksi  kesäkuun alusta lähtien. Syynä on Ruotsin Myrkytyskeskuksen havainto lisääntyneistä myrkytystapahtumista.

Särkylääkemyrkytyksissä parasetamoli on ollut tärkein yksittäinen lääkeaine. Parasetamolin yliannostukset ovat Ruotsissa olleet etenkin teini-ikäisten ongelma.

Parasetamolimyrkytys voi johtaa akuuttiin maksavaurioon ja myrkytysten hoitaminen vaatii sairaanhoidossa huomattavasti resursseja. Tämän johdosta Läkemedelsverket päätti rajoittaa apteekin itsehoidossa myytävien 500 mg parasetamolivalmisteiden enimmäismääräksi 20 tablettia.

Etenkin laihduttamista yrittävien teinityttöjen on havaittu väärinkäyttävän suolta ärsyttäviä ummetuslääkkkeitä (mm. Toilax ja Pursennid), minkä vuoksi niidenkin suurimmat pakkauskoot siirretään reseptilääkkeiksi.

Samassa yhteydessä Läkemedelsverket siirtää myös 100 tabletin ASA-pakkaukset reseptille, sillä se katsoo, ettei niiden käytölle itsehoidossa ole perusteita.

Suomessa itsehoidossa voidaan myydä 30 kappaleen pakkauksia ibuprofeenia, mutta vain 12 kappaleen pakkauksia parasetamolia. (CS)