Kuva: iStock
Uutinen

Ruotsi: Verkkoapteekki vuosi asiakastietoja Facebookille

29.04.2022 | 13:09

Teksti : Hanna Hyvärinen

Suomessa vuotoriskiin on varauduttu ennalta.

Ruotsissa on tällä viikolla uutisoitu tietovuodosta, kun Apoteket-ketjun verkkoapteekista on vuotanut asiakkaiden ostostietoja somejätti Facebookille. Viranomaisten mukaan jopa miljoonan ihmisen ostostietoja on voinut päätyä Facebookin käsiin.

Vuotaneiden tietojen joukossa on muun muassa yksityiskohtaisia kuvauksia reseptivapaista lääkkeistä. Lisäksi tiedoista käy ilmi, mitä ostoskoriin on lisätty ja mitä ostos on maksanut.  Myös asiakkaiden yhteystietoja on vuotanut.

Apoteket ilmoitti itse vuodosta viranomaiselle.

Riski tunnistettu

Verkkoapteekista ostaminen eroaa kivijalka-apteekissa asioinnista siinä, että verkkoasioinnin aikana luovutetaan tietoja, joita ei välttämättä kivijalka-apteekissa asioidessa tarvitse kertoa, ellei osta reseptilääkkeitä.

Suomessa vastaava tietovuodon riski on tunnistettu etukäteen.

–  Apteekkariliiton ylläpitämässä uudessa verkkoapteekkialustassa ei juuri tästä syystä ole sallittu Facebookin skriptien asentamista, sanoo Apteekkariliiton asiantuntijaproviisori Arto Hokkanen.

Kyseisten skriptien avulla Facebook pystyy seuraamaan käyttäjää ja keräämään tästä tietoja. Tiedoilla on mahdollista toteuttaa kohdennettua mainontaa Facebookin alustoilla ja siten niiden käytölle on taloudellinen kannustin.

– Haluamme varmistaa, että apteekkien asiakkaiden arkaluontoiset tiedot pysyvät turvassa, Hokkanen sanoo.