Lääkeyritysten tulee kehittää valmistusprosessejaan nitrosamiinien välttämiseksi. Lue lisää »

Apteekkien varastointivelvoitetta lääkkeissä täsmennetään. Lue lisää »

Luottamus taksinkuljettajaan on heikentynyt jyrkästi Lue lisää »

Etätarkastus ei vaikuta apteekkitarkastuksen hintaan. Lue lisää »

Euroopan unionin komissio myönsi perjantaina ehdollisen myyntiluvan remdesiviirille ens... Lue lisää »

Ruotsi purkaa apteekkimonopolinsa

30.04.2009 09:49

,

Apteekkivastaavan pätevyydestä käytiin lakia valmisteltaessa kova kiistely. Monien mielestä hänen tulisi olla koulutukseltaan proviisori, mutta nyt hyväksytyn lain mukaan hän voi olla myös farmaseutti, jolla on riittävästi kokemusta. Kuva: Apoteket

Ruotsin eduskunta eli riksdagen päätti eilen keskiviikkona, että valtiollisen Apoteket AB:n monopoli puretaan 1. heinäkuuta alkaen.

Apteekkeja saa tulevaisuudessa omistaa ja perustaa kuka tahansa, joka saa luvan Ruotsin lääkeviranomaisilta eli Läkemedelsvärketiltä. Edellytyksenä on, että apteekissa on farmaseuttista henkilökuntaa, sieltä saa lääkeneuvontaa ja tilat sopivat apteekkitoimintaan.

Jokaisessa apteekissa tulee lisäksi olla apteekkivastaava (läkemedelsansvarig), joka huolehtii, että toiminta täyttää lääkkeiden myynnille asetetut vaatimukset.

Apteekkivastaavan pätevyydestä käytiin lakia valmisteltaessa kova kiistely. Monien mielestä hänen tulisi olla koulutukseltaan proviisori, mutta nyt hyväksytyn lain mukaan hän voi olla myös farmaseutti, jolla on riittävästi kokemusta.

- Vaatimus on siis sama kuin nykyisin Ruotsin apteekeissa, kertoo sosiaaliministeri Göran Hägglundin lehdistösihteeri Martin Kits.

Suuri osa Apoteket AB:n noin 900 apteekista tulee myyntiin. Myytävät apteekit julkistetaan ensi tiistaina. Lisäksi korkeintaan 200 apteekkia siirtyy valtion osittain omistamaan ketjuun.

Ruotsin vapautuville apteekkimarkkinoille odotetaan useita monikansallisia ketjuja. Ainakin Yliopiston Apteekki, Tamro ja Kronans Droghandel ovat kertoneet olevansa kiinnostuneita apteekkitoiminnasta Ruotsissa. (VE)

Arkisto