Uutinen

Ruotsi: lapsille kaksi rokoteannosta

09.11.2009 | 08:39

Päivitetty 9:45 Ruotsin lääkeviranomaisen, Läkemedelsverketin, mukaan yli kolmevuotiaille lapsille ja heikentyneestä immuunipuolustuksesta kärsiville riskiryhmien aikuisille tulisi antaa kaksi Pandemrix-rokoteannosta riittävän suojan saamiseksi.

Läkemedelsverketin mukaan yksi täysi annos rokotetta (0,5ml) riittää antamaan suojan sikainfluenssaa vastaan terveille, yli 13-vuotiaille aikuisille sekä terveille raskaana oleville.

Läkemedelsverketin mukaan 3–12-vuotiaille lapsille sekä heikentyneestä immuunipuolustuksesta kärsiville, yli 13-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville tulisi kuitenkin antaa kaksi annosta Pandemrix-rokotetta, jotta riittävä suoja influenssa A(H1N1)v –virusta vastaan muodostuisi. Lapsille suositeltava annostus on kaksi kertaa 0,25ml, ja edellä mainitut kriteerit täyttävälle riskiryhmän henkilöille kaksi kertaa 0,5ml. Rokotusten välillä tulisi olla vähintään kolme viikkoa.

Ruotsin ohjeet poikkeavat Suomen rokotuskäytännöstä, jonka mukaan aikuisille annetaan 0,5 millilitran kerta-annos ja alle 9-vuotiaille lapsille annetaan 0,25 millilitran kerta-annos.

- Meillä on sama tutkimusaineisto käytettävissämme kuin Ruotsissa, mutta emme ole toistaiseksi nähneet tarpeelliseksi muuttaa nykyisiä rokotusannostuksia. Ruotsin päätökseen voinee vaikuttaa sekin, että siellä rokotetta on tilattu kaksi annosta koko väestölle, erikoistutkija Tuija Leino Terveyden ja Hyvinvoinnin laitokselta kommentoi.

Leinon mukaan Suomessa päätettäneen lähiaikoina koko väestön rokottamisesta.

- Asetus antaa kuitenkin mahdollisuuden harkita tätä. Jos koko väestöä ei jostain syystä päätetäkään rokottaa, voidaan harkita riskiryhmien rokotusten tehostamista. En pidä tätä kuitenkaan ainakaan toistaiseksi tarpeellisena, hän sanoo.

Ruotsi päättää lähipäivinä, suosittaako se rokotteen antoa myös terveille, kuudesta kuukaudesta kolmeen ikävuoteen vanhoille lapsille. (IK)

Lue Läkemedelsverketin tiedote >