Uutinen

Ruotsalaiskauppiaiden lääkemyynnissä huomautettavaa

19.05.2009 | 08:40

Ruotsin lääkeviranomainen Läkemedelsverket tarkasti kolmisenkymmentä nikotiinikorvaushoitolääkkeitä myyvää toimipistettä ja löysi puutteitä lakien ja määräysten noudattamisessa.

Nikotiinikorvaushoitolääkkeet vapautettiin Ruotsissa päivittäistavarakauppaan 1.3.2008. Ruotsissa on noin 3000 ilmoitettua myyntipistettä.

- Puutteita löytyi etenkin päivittäistavarakaupan myyntipisteiden toiminnassa. Apteekit noudattivat ohjeita huomattavasti paremmin, vaikkakin joistain apteekeistakin löytyi huomautettavaa Läkemedelsverketin johtava tarkastaja Tor Gråberg kertoo. 

Tavallisimmat laiminlyönnit olivat puutteellinen dokumentointi ja arkistointi sekä markkinointi- ja markkinoiltaveto-ohjeistuksien puuttuminen. Myös tieto siitä, että valmisteita saa ostaa vain yli 18-vuotiaat ja siitä, että valmisteet ovat lääkkeitä puuttui usein. Päivittäistavarakauppiaat eivät tunteneet nikotiinikorvaushoitovalmisteiden myyntiä koskevia ohjeistuksia.

Ruotsi on vapauttamassa muitakin itsehoitolääkkeitä päivittäistavarakauppaan loppuvuodesta 2009.

-Toimijoiden on noudettava ohjeita nykyistä paremmin, että uudessa tilanteessa voidaan varmistaa potilasturvallisuus ja lääkkeiden jakeluketjun jäljitettävyys, toteaa Gråberg. (CS)