Bureemi Mohamed aloitti huhtikuussa Rokotepisteen ensimmäisenä sairaanhoitajana. Uusia hoitajia rekrytoidaan parhaillaan, koska toiminta laajenee. kuva: Roni Rekomaa
Uutinen

Rokottaminen apteekeissa yleistyy – startup järjestää luvat, sairaanhoitajan ja vastuulääkärin

23.05.2023 | 10:12

Teksti : Erja Elo

Kiertävä sairaanhoitaja rokottaa asiakkaita vuoropäivinä monessa pääkaupunkiseudun apteekissa. Toiminta on laajenemassa muualle Uudellemaalle ja yliopistokaupunkeihin.

Kello kolmelta perjantaina sairaanhoitaja Bureemi Mohamed aloittelee työvuoroaan Helsingin Ruoholahden Uudessa apteekissa.

Hän on rakentanut itselleen työpisteen apteekin reseptitiskin kauimmaiseen loosiin. Näkösuojana toimii sermi, reseptitiskille hän on levittänyt esitteitä eri rokotuksista.

Pian farmaseutti käy kertomassa, että rokotepisteelle olisi tulossa rouva hakemaan punkkirokotetta. 

Mohamed kyselee rouvalta taustatietoja ja vastailee tämän kysymyksiin rokotussarjan hinnasta. Samalla sovitaan seuraava rokotuskerta.

Hän tekee kirjaukset Kanta-järjestelmään omalla tietokoneellaan. Sitten hän lähtee hakemaan rokotetta ja kiertää pian tiskin toisella puolella istuvan rouvan luokse. Rouva käärii vasenta hihaansa ylöspäin ja Mohamed ottaa napakan otteen olkavarren lihaksesta.

Kahden lääkäriyrittäjän bisnesidea

Bureemi Mohamed on pitänyt rokotepistettä Ruoholahden Uudessa apteekissa huhtikuusta lähtien. 

Hän ei ole apteekin palveluksessa, vaan hänen palkkansa maksaa startup-yritys. Lääketieteen opiskelija Kalle Starck ja lääkäri Antti Mauno perustivat tänä keväänä Rokotepisteen, jonka kautta apteekit pystyvät tarjoamaan asiakkailleen rokotuspalveluita vaivattomasti.

– Huomasimme että Terveyspisteen omatoiminen perustaminen on apteekkarille usein raskas prosessi, koska hänen täytyy hankkia vastuulääkäri, palkata sairaanhoitaja, selvitellä paljon asioita ja hankkia toiminnalle viranomaisilta luvat. Me teemme tämän avaimet käteen -palveluna, toimitusjohtaja Starck kertoo.

Rokotepiste toimii tällä hetkellä Kauppakeskus Ruoholahden lisäksi kolmessa suuressa pääkaupunkiseudun kauppakeskuksessa sekä Vantaan Tammiston Uudessa apteekissa. Bureemi Mohamed työskentelee kussakin apteekissa aina puoli päivää ja vaihtaa loppupäiväksi toiseen apteekkiin. Lauantaisin hän ehtii kiertää kolmessa apteekissa.

Osassa apteekeista on rokotustoimintaa varten sermi, osassa sairaanhoitajalla on käytössään oma toimenpidehuone. 

Rokotustapahtuman saa piilotettua apteekissa sermien taakse. kuva: Roni Rekomaa

Toiminta laajenee yliopistokaupunkeihin

Rokotepiste herätti paljon kiinnostusta Apteekkari 2023 -tapahtumassa, jossa useat apteekit ilmoittivat olevansa kiinnostuneita yhteistyöstä.

– Olemme laajentamassa toimintaamme lähiaikoina. Rekrytoimme parhaillaan lisää sairaanhoitajia, että saamme laajennettua palvelua viikonloppuihin. Tarkoituksena on aloittaa palvelu kesä-heinäkuussa uusissa apteekeissa Helsingissä ja Uudellamaalla, Starck kertoo.

Sitä seuraava askel on rokotetoiminnan käynnistäminen yliopistokaupungeissa. Rokotepiste etsii aktiivisesti yhteistyökumppaneita Turusta, Tampereelta, Kuopiosta ja Oulusta.

Rokotepisteestä Terveyspisteeksi?

Yrityksen pitkän tähtäimen suunnitelmissa on palvelun laajentaminen rokotuksista muihin sairaanhoitajan palveluihin.

– Yhteistyöapteekit voivat tarjoa asiakkailleen muun muassa verikokeita. Käymme keskusteluja Apteekkariliiton kanssa siitä, voisimmeko tuottaa palveluja Apteekin Terveyspisteen nimellä, Starck sanoo.

Taustalla on visio siitä, että apteekit voisivat vakiinnuttaa asemansa suomalaisina terveyspalvelujen tuottajina tilanteessa, jossa julkinen terveydenhoito kärsii jatkuvasti pitenevistä hoitojonoista.

– Haluamme keventää julkisen terveydenhuollon taakkaa. Voimme esimerkiksi tehdä influenssakaudella yhteistyötä paikallisen terveyskeskuksen kanssa niin, että niistä ohjataan ihmisiä rokotettavaksi apteekkeihin. Tämä voisi toimia joustavasti palvelusetelillä, hän suunnittelee.

Yrityksen ensisijaisena laajentumiskohteena ovat suomalaiset apteekit, mutta Starck uskoo palvelun skaalautuvan myös ulkomaille.

Helppoa apteekkarin kannalta

Ruoholahden Uuden apteekin apteekkari Sebastian Forssell on ollut tähän mennessä tyytyväinen yhteistyöhön.

– Rokotepisteen kautta saamme tarjottua uudenlaisia palveluita asiakkaillemme. Itse en varmaankaan tässä vaiheessa olisi perustanut Terveyspistettä, mutta Rokotepiste lähestyi meitä ja tarjosi valmista pakettia.

Apteekin tehtäväksi on jäänyt lähinnä markkinointi. Apteekki on mainostanut rokotepistettä omissa tiloissaan olevilla julisteilla ja omilla nettisivuillaan, viestiä on levitetty myös kauppakeskuksen somekanavissa.

Forssell on kuullut Rokotepisteen suunnitelmista laajentaa toimintaa Terveyspisteiksi. Laajemmat sairaanhoitajapalvelut kiinnostavat periaatteessa.

– Otetaan kuitenkin yksi askel kerrallaan ja katsotaan ensin, miten rokotustoiminta kiinnostaa asiakkaita. Sinänsä on hyvä, että apteekit lisäävät palvelutarjontaa.

Rokotus kauppareissun yhteydessä

Asiakkaat ovat Bureemi Mohamedin mukaan antaneet paljon positiivista palautetta apteekin rokotepisteestä.

Tyypillinen rokotuksen ottaja on keski-ikäinen henkilö, joka pistäytyy piikillä ilman ajanvarausta kauppareissun tai muun apteekkikäynnin yhteydessä.

– Kesän lähestyessä olen pistänyt paljon punkkirokotteita. Moni on kertonut miettineensä rokotteen ottamista vuosia, mutta ei ole koskaan saanut aikaiseksi. He ovat olleet iloisia, kun farmaseutti on kertonut apteekin rokotustoiminnasta, Mohamed sanoo.

Normaalitilanteessa rokotteen ottajan on ensin haettava resepti lääkäriltä, sitten noudettava rokote apteekista ja lopuksi palattava sairaanhoitajan luokse pistettäväksi. Rokotepisteessä kaikki hoituu kerralla.

Tyytyväiset asiakkaat ovat Mohamedin mukaan kertoneet usein myös omassa lähipiirissään palvelusta ja sana on lähtenyt kiertämään.

– Ihmiset alkavat pikkuhiljaa havahtua tähän palveluun, koska julkiselle puolelle on vaikea järjestää rokotusaikaa.