Uutinen

Roche hakee Tamiflun korvauskriteereihin laajennusta

28.07.2009 | 15:09

Lääkeyritys Roche aikoo hakea Tamiflun korvauskriteereihin muutosta, jotta myös uudet riskiryhmät saisivat lääkkeestä peruskorvauksen. Strategiajohtaja Kalevi Nikula kertoo, että keskustelut viranomaisten kanssa on käynnistetty ja hakemusta aletaan laatia ensi viikolla.

Apteekkari.fi kertoi maanantaina, että Tamiflun (oseltamiviiri) korvauskriteerit perustuvat tavallisen kausi-influenssan hoitoon, eikä niitä ole muutettu pandemiaviruksen vuoksi. Tamiflu on peruskorvattava tiettyjen riskiryhmien hoidossa, kun influenssa on todettu virologisesti. Esimerkiksi raskaana olevia naisia ei mainita korvauskriteereissä.

- Tilanne tuli vastaan niin nopeasti, että emme ole vielä ehtineet laatia kirjallista hakemusta korvauskriteerien laajentamiseksi. Keskustelut hintalautakunnan kanssa on kuitenkin käynnistetty nyt alkuviikolla, Kalevi Nikula kertoo.

Nikulan mukaan ei ole järkevää, että yhtiö laatisi Tamiflusta kokonaan uuden hinta- ja korvattavuushakemuksen. Tämä vaatisi yritykseltä useiden viikkojen työn. Hintalautakunnan kanssa onkin keskusteltu mahdollisuudesta täydentää ja päivittää aiempaa hakemusta, jotta se kattaisi uudet riskiryhmät.

- Tämän pystyisimme tekemään varsin nopealla aikataululla, eikä hakemuksen käsittelykään veisi todennäköisesti kovin paljon aikaa. Jos epidemia syksyn aikana akutisoituu, päätökset voisivat olla jo valmiina.

Tamiflun nykyisissä korvauskriteereissä edellytetään influenssan virologista testausta. Pandemiassa kaikkia potilaita ei ole mahdollista testata, koska pikatestiä ei ole vielä saatavilla.

- Viranomaisten on harkittava, voidaanko kriteerejä lieventää, Nikula summaa. (VE)