Uutinen

Rituksimabi esti tehokkaasti MS-taudin pahenemisvaiheita

22.06.2016 | 11:57

Teksti : VIRPI EKHOLM

Puolentoista vuoden seurannassa MS-taudin pahenemisvaihe tuli 1,8 prosentille rituksimabia ja 17,6 prosentille fingolimodia käyttäneistä potilaista.

Biologinen nivelreuma- ja lymfoomalääke rituksimabi on tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan tehokas lääke MS-taudissa, jos potilaalla ei voida enää käyttää natalitsumabia vakavan haittavaikutusriskin vuoksi.

Tutkimuksessa verrattiin kolmessa keskuksessa hoidettuja potilaita, joiden lääkehoito oli vaihdettu joko rituksimabiin tai fingolimodiin. Yhteensä tutkimukseen osallistui 256 potilasta.

Puolentoista vuoden seurannassa MS-taudin pahenemisvaihe tuli 1,8 prosentille rituksimabia ja 17,6 prosentille fingolimodia käyttäneistä potilaista.

Myös haittavaikutuksia esiintyi rituksimabilla selvästi vähemmän.

Neurologian professori Anne Remes Itä-Suomen yliopistosta pitää tutkimusta hyvänä ja kiinnostavana. Ongelmana on kuitenkin, että rituksimabilla ei ole virallista käyttöaihetta MS-taudin hoitoon.

– Ruotsissa sitä käytetään jostain syystä MS-potilailla paljon, mutta Suomessa on hoidettu lähinnä yksittäisiä potilaita. Lääkkeellä on tehty MS-taudin hoidossa vain faasi II:n tutkimuksia, eikä sille ole haettu myyntilupaa tähän indikaatioon, Remes huomauttaa.

Markkinoilla on jo natalitsumabin lisäksi toinen MS-taudin hoitoon tarkoitettu biologinen lääke, alemtutsumabi, ja lähitulevaisuudessa myyntilupaa odotetaan myös okrelitsumabille ja daklitsumabille.

Natalitsumabin ongelma on, että se voi altistaa potilaan vakavalle haittavaikutukselle, progressiiviselle multifokaaliselle leukoenkefalopatialle, joka on aivosairaus.

– Meillä on varsin vähän tietoa siitä, millaisia riskejä biologisen lääkkeen vaihto toiseen biologiseen lääkkeeseen voi aiheuttaa. Siksi tarvitaan juuri tällaisia tutkimuksia, joissa seurataan todellisia potilaita, Remes summaa.