Jatkosssa rokotteesta voidaan poistaa ne proteiinien osat, jotka muistuttavat elimistön omia rakenteita. Kuva: Ingimage
Uutinen

Ristireaktio voi selittää rokotteen aiheuttaman narkolepsian

05.08.2021 | 08:45

Teksti : Virpi Ekholm

Immunologian professori kehottaa varovaisuuteen voimakkaan tehosteaineen käytössä.

Helsingin yliopiston tutkimusryhmä on selvittänyt mahdollisen mekanismin, jolla sikainfluenssarokote Pandemrix laukaisi narkolepsian geneettisesti alttiilla lapsilla ja nuorilla. 

Pandemrix-rokotteen ehti saada vuosina 2009–2010 noin 2,76 miljoonaa suomalaista, ennen kuin rokotukset keskeytettiin lisääntyneiden narkolepsiatapausten vuoksi. 

Nyt julkaistut tulokset vahvistavat käsitystä, että Pandemrix-rokote aiheutti sairastuneissa autoimmuunireaktion, joka johti narkolepsian puhkeamiseen. 

– Kyseessä oli ilmeisimmin ristireaktio sikainfluenssaviruksen osasen ja aivojen oman valkuaisaineen kesken. Sairastuneiden immuunipuolustus ikään kuin harhautui taistelemaan tiettyä elimistön omaa rakennetta vastaan, kuvailee tutkimusryhmän johtaja, immunologian professori Seppo Meri Helsingin yliopistosta. 

Rokotteen voimakas adjuvantti todennäköisesti tehosti autoimmuunireaktiota. Samaa tehosteainetta käytetään lääkeyhtiö Sanofin kehitteillä olevassa koronarokotteessa. Seppo Meri suhtautuisi kyseiseen tehosteeseen varoen. 

– En itse tarjoaisi sitä ainakaan lapsille ja nuorille, joiden immuunijärjestelmä on herkkä reagoimaan, hän sanoo. 

Haitalliset osat voidaan poistaa rokotteista

Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää, kun narkolepsiaan pyritään kehittämään ehkäisykeinoja tai uusia hoitoja. Rokotteesta voidaan poistaa ne proteiinien osat, jotka muistuttavat elimistön omia rakenteita. 

Myös itse sikainfluenssaviruksen on todettu lisänneen narkolepsiatapauksia Kiinassa, mutta ei Suomessa tai muissa länsimaissa. Seppo Meren mukaan Kiinassa oli ehkä ympäristötekijöitä, kuten kemikaaleja tai muita infektioita, joiden yhteisvaikutuksesta tauti puhkesi. 

Suomalaisista noin 30 prosentilla on narkolepsialle altistava kudostyyppi. Pandemrix-rokotteen saaneista lapsista ja nuorista kuitenkin vain pieni osa sairastui. 

– On mahdollista, että sairastuneilla oli esimerkiksi ylähengitystieinfektio, joka edesauttoi immuunipuolustuksen solujen pääsyä aivoihin. Tätä asiaa ei kuitenkaan ole vielä tutkittu, Meri kertoo.

Helsingin yliopiston tutkimusryhmän tulokset on julkaistu Nature Communications -lehdessä.