Uutinen

Risikko: Potilasturvallisuus varmistettava kuljetusalan lakon aikana

03.03.2010 | 13:29

Jaa artikkeli:

”Valtakunnallisilla selkeillä rajauksilla sosiaali- ja terveydenhuollon häiriöttömyys voidaan varmistaa myös esimerkiksi materiaali- ja lääkekuljetusten osalta”, ministeri Paula Risikko toteaa.

Peruspalveluministeri Paula Risikon (kok.) mukaan potilasturvallisuus ja sosiaali- ja terveydenhuollon toiminta on varmistettava kuljetusalan lakon aikana ja varsinkin, jos lakko pitkittyy.

- Mikäli lakko jatkuu sosiaali- ja terveydenhuollon toimivuuden kannalta olennaiset kuljetukset on rajattava selkeästi lakon ulkopuolelle, jotta terveydenhuollon täydestä toimivuudesta ja ympäristöterveydenhuollosta voidaan pitää kiinni lakon pitkittyessäkin. Sama koskee myös keskeisiä sosiaalipalveluja, kuten esimerkiksi vanhustenhuoltoa ja vammaispalveluja, Risikko sanoo.

Risikon mukaan kunnat ja sairaanhoitopiirit varmistavat, että sosiaali- ja terveydenhuollon toiminta, kuten potilaiden tutkimukset ja hoito eivät häiriinny lakonkaan aikana.

- Ei kuitenkaan riitä, että asia jätetään jokaisen kunnan erikseen ratkaistavaksi, vaan asiasta on sovittava valtakunnallisesti. Valtakunnallisilla selkeillä rajauksilla sosiaali- ja terveydenhuollon häiriöttömyys voidaan varmistaa myös esimerkiksi materiaali- ja lääkekuljetusten osalta.

Ministeri Risikko toivoo myös, että työnantajat tukevat hoitohenkilöstön joustavaa pääsyä työpaikoille. (IK)

Lääketukkukaupat tiedottavat apteekeille kuljetuksistaan lakon aikana. Ajantasaiset tiedot ovat luettavissa myös Apteekkariliiton sisäisissä tiedotuskanavissa apteekeille.

4.3.2010 9:15 AKT:n lakko päättyi keskiviikkona, ja kuljetukset palaavat normaaleiksi. Pohjois-Suomen alueella voi lääkekuljetuksissa kuitenkin esiintyä aikataulupoikkeamia vielä loppuviikolla. (EK)