Uutinen

Risikko: Päätös lääketaksasta vielä tämän vuoden aikana

27.04.2012 | 11:53

Apteekkaripäivillä puhunut sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko lupasi, että päätös uudesta lääketaksamallista ja apteekkimaksun jakamisesta tehdään vuoden loppuun mennessä.

Risikon mukaan kattavan apteekkiverkoston säilyttäminen edellyttää muutoksia apteekkiverkostoa koskevaan lainsäädäntöön, lääketaksaan ja apteekkimaksuun. Nyt toteutettavilla uudistuksilla on tarkoitus varmistaa, että Suomessa on toimiva, ammatillisesti laadukas ja koko maan kattava lääkejakelu myös tulevaisuudessa.

- Tämä edellyttää lääketaksan muuttamista siten, että apteekin ansainta perustuu jatkossa enemmän tehtyyn työhön ja vähemmän lääkkeen tukkuhintaan. Apteekkimaksu jaetaan siten, että syrjäseutujen sivuapteekkien taloudellinen perusta turvataan. Lähdemme siitä, että päätökset näissä asioissa kyetään tekemään vielä tämän vuoden aikana.

Uudistukset on tehtävä valtiontalouden kannalta kustannusneutraalisti, muu ei ole nykyoloissa mitenkään mahdollista.

- Uskon kuitenkin, että kykenemme löytämään laadukkaan apteekkiverkoston säilyttämiseksi hyvät mallit niin lääketaksassa kuin apteekkimaksussa.

Ministeri Risikon mukaan apteekkiverkoston säilyttäminen edellyttää myös uudenlaista yhteistyötä apteekkien ja perusterveydenhuollon välille.

- Hallitus valmistelee nyt kuntauudistusta ja siihen keskeisesti liittyvää terveydenhuollon palvelurakenteen uudistamista. Samalla on ennakkoluulottomasti pohdittava, miten erityisesti muuttotappioalueilla luodaan aivan uudenlaisia yhteistoiminnan muotoja perusterveydenhuollon ja apteekkien välille.

Hän on huolissaan pahimpien muuttotappioalueiden ihmisten terveyspalveluiden turvaamisesta. Syrjäseutujen ihmiset eivät saa joutua
kärsijöiksi nyt toteutettavissa uudistuksissa.

"Etsikää yhteistyömahdollisuuksia"

Ministeri korostaa, että apteekit ovat tärkeä osa maamme terveydenhuoltoa. Uudessa terveydenhuoltolaissa edellytetään, että kunnat sopivat terveydenhuollon palveluiden järjestämisestä eri toimijoiden kanssa. Hän toivoo apteekkien tarjoavan osaamistaan terveydenhuolloin toimintayksiköille, jotka laativat itselleen potilasturvallisuus- ja laatusuunnitelmia.

Risikko korostaa, että lääkealan toimijat on otettava mukaan suunnitelmien tekoon, koska lääkehoidolla on valtava merkitys potilaan hoidon vaikuttavuuteen.

- Juuri nyt kuntien toiminta on murrosvaiheessa, joten voi olla, että kunnan puolelta ei tule aktiivista yhteydenottoa. Kannustan apteekkilaisia olemaan aloitteellisia ja etsimään keinoja yhteistyön parantamiseksi. Toivon, että hakeudutte neuvottelupöytiin, vaikka ei olisi kutsuttukaan. Te olette lääkehuollon parhaita asiantuntijoita. (EE)