Uutinen

Risikko: Lisää yhteistyötä

23.03.2012 | 11:01

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko patistaa apteekkeja ja paikallisia terveyskeskuksia ja sairaaloita yhä aktiivisempaan yhteistyöhön.

– Terveydenhuoltolaki edellyttää, että terveydenhuollon toimintayksiköt laativat laatu- ja potilasturvallisuussuunnitelmat. Lääkealan asiantuntijat on otettava mukaan suunnitelman tekemiseen, sillä lääkehuolto ja lääkehoidon turvallisuus ovat oleellinen osa potilasturvallisuutta, totesi ministeri Paula Risikko tänään Lääkepäivillä Kuopiossa.

Ministeri muistutti, että lääkehuolto on kiinteä osa sosiaali- ja terveydenhuoltoa, ja tämä näkyy yhä selvemmin myös apteekkien ja terveydenhuollon toiminnassa.

– Apteekit ovat jo pitkään tarjonneet lääkeneuvontaa, ja joitakin farmaseutteja ja proviisoreja on koulutettu neuvomaan yleisimpiä kansansairauksia sairastavia asiakkaita sairauden hoitoa koskevissa kysymyksissä.

Risikko muistutti myös, että lääkehoidon kokonaisarviointi on osoittanut tarpeellisuutensa lääkärin työn tukena ja että koneellinen annosjakelu helpottaa terveydenhuollon henkilökunnan työtaakkaa.

– Yhteistyötä tarvitaan myös ikäihmisten lääkehoidon arvioinnissa. Tukena voi käyttää Fimean tekemää iäkkäiden lääkityksen tietokantaa, jota kuka tahansa voi hyödyntää netissä, ministeri painotti.

Syrjäseutujen apteekkien tukeminen selvittelyssä

Suomessa on koko maan kattava lääkejakelu ja hyvä lääkkeiden saatavuus. Ministeri Risikko näkee maanlaajuisen apteekkiverkon turvaamisen tärkeänä asiana.

– Meillä on erittäin laaja apteekkiverkosto. Sen ylläpitäminen erityisesti syrjäseuduilla on kuitenkin haasteellista. Syrjäseutujen apteekkien tukemiseksi tarvitaan useita toimia. Yhtenä ehdotuksena on apteekkimaksun uudistaminen. Olen pyytänyt Fimeaa valmistelemaan ministeriön ohjauksessa ehdotuksen lääketaksan ja apteekkimaksutaulukon mahdollisesta tarkistuksesta, ministeri kertoi.

Tänään alkaneille Lääkepäiville osallistuu Kuopiossa toista sataa lääkealan toimijaa ja vaikuttajaa. Järjestäjinä ovat Itä-Suomen yliopiston farmasian laitos sekä koulutus- ja kehittämispalvelu Aducate. (TK)