Uutinen

Risikko kannattaa lääkehoidon kokonaisarviointia

01.02.2011 | 13:10

Peruspalveluministeri Paula Risikon mielestä kuntien kannattaa satsata lääkehoidon kokonaisarviointiin, koska se säästää rahaa ja parantaa potilaiden elämänlaatua.

– Jokaisessa terveyskeskuksessa pitäisi olla ”kopla”, joka arvioi erityisesti vanhusten lääkehoitoja, koska niissä on usein yhteensopivuusongelmia, hän sanoo.

Risikko puhui Lääkepolitiikka 2020-asiakirjan julkistamistilaisuudessa. Hän korostaa, että lääkehuolto on osa sosiaali- ja terveysjärjestelmää ja alan toimijoiden moniammatillinen yhteistyö on tärkeää lääkehoitojen toteuttamisessa ja seurannassa.

Yhteistyötä tarvitaan niin avo- kuin laitospuolella. Lääkehoidon ammattilaisia tulisi olla mukana esimerkiksi silloin, kun terveydenhuollon toimintayksiköt luovat itselleen potilasturvallisuusjärjestelmiä.

Samassa tilaisuudessa puhunut sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehula pitää tärkeänä sitä, että Lääkepolitiikka 2020 -linjauksissa painotetaan lääkitysturvallisuutta.

Kansalaisten tietoisuutta lääkeväärennöksistä ja internetin kautta tilattavien lääkkeiden riskeistä täytyy lisätä.

– Tänään tulee voimaan lääkelain muutos, joka antaa apteekeille mahdollisuuden myydä lääkkeitä laillisesti verkon välityksellä. Kansalaisille on tiedotettava yhä tehokkaammin, miten ja mistä verkosta voi ostaa lääkkeitä laillisesti, sanoo Rehula, jonka mielestä jo koulussa pitäisi opettaa kriittistä terveyslukutaitoa. (EE)