Uutinen

Rinteen hallitus jatkaa apteekkialan uudistamista

06.06.2019 | 08:09

Teksti : ERJA ELO

Vasta julkaistuun Rinteen hallitusohjelmaan on kirjattu lääkehuollon kokonaisuuden uudistaminen STM:n piirtämän tiekartan mukaisesti.

Yhtenä hallitusohjelman tavoitteena on parantaa lääkehuollon kustannustehokkuutta ilman, että lääketurvallisuus, neuvonta, palveluiden sujuvuus, saatavuus tai saavutettavuus heikkenevät.

Eduskunnan käsittelyyn valmistellaan mahdollisimman pian aiemmat apteekkialan uudistamista koskevat hallituksen esitykset, jotka raukesivat viime hallituskaudella.

Apteekkialan laajemman uudistustyön pohjaksi tehdään hallituskauden aluksi selvitys lääkkeen vähittäishinnan muodostumisesta ja lääkejakelusta. Selvityksen pohjalta arvioidaan mahdollisuudet laajentaa apteekkien omistajapohjaa.

Hallitusohjelman sisältö mukailee pääosin ministeriön virkamiesselvitystä eli niin sanottua tiekarttaa, joka julkaistiin helmikuussa.

Merkittäviä linjauksia tulossa

Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen arvioi, että tulevalla hallituskaudella tullaan tekemään merkittäviä apteekkialaa koskevia selvityksiä ja linjauksia.

Lääkehuollon uudistamista kannattaa Apteekkariliiton mukaan tarkastella kokonaisuutena ja nojaten laajoihin vaikutusarviointeihin. Tavoitteena tulee olla ensisijaisesti tarkoituksenmukaisten lääkehoitojen tukeminen.

– Kansainväliset esimerkit osoittavat, ettei sääntelyn purkaminen lääkealalla useinkaan johda potilaan kannalta parhaaseen lopputulokseen, Hirvonen sanoo.

Apteekkien omistajuuden avaaminen muille lääkeketjun toimijoille johtaa siihen, että apteekin lääkevarasto on riippuvainen esimerkiksi lääketeollisuuden tai lääketukun taloudellisesta edusta.

– Kenenkään tavoite ei liene se, että asiakkaalle suositeltaisiin tiettyä lääkettä sen perusteella, mistä saadaan paras kate, Hirvonen toteaa.