Uutinen

Rinta rottingille! Suomessa toimii jo lähes 160 Liikkujan Apteekkia

06.03.2017 | 10:15

Teksti : INKERI HALONEN

Liikkujan Apteekki -konsepti on tuonut apteekit osaksi kuntien liikunnan ja hyvinvoinnin palveluketjua. Sote voi lisätä roolia entisestään.

Jo lähes 160 apteekkia ympäri Suomea tarjoaa asiakkailleen liikuntaneuvontaa terveen elämän ja sairauden hoidon tueksi Liikkujan Apteekki -konseptin avulla.

Toimintamallin odotetaan yhä yleistyvän, ja parhaillaan valmisteltava sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus voi tuoda siihen vielä uudenlaista pontta, arvioi Liikkujan Apteekeista tehty, loppuvuodesta 2016 valmistunut selvitys.

Liikkujan Apteekki -konsepti on KKI-ohjelman, Hengitysliiton, Suomen Apteekkariliiton sekä Liikunnan aluejärjestöjen kehittämä toimintamalli, jonka avulla apteekit voivat ottaa terveysliikunnan osaksi apteekin neuvontapalveluita.

Liikkujan Apteekista asiakas saa sekä ennaltaehkäisevää liikuntaneuvontaa että tietoa liikunnasta lääkehoidon tukena.

Kunta vastaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä

Sote-uudistuksessa vastuu kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä säilyy kunnilla.

Liikkujan Apteekki -konseptin avulla monet apteekit ovat tehneet hyvää yhteistyötä kunnan liikuntatahojen kanssa jo pitkään, muistuttaa yksi selvityksen tekijöistä, KKI-ohjelman kenttäpäällikkö Sari Kivimäki.

– Uudistuksen myötä apteekkien rooli ja mahdollisuudet terveysliikunnan edistämisessä kasvavat tai vähintäänkin pysyvät ennallaan, hän arvioi.

Kivimäki toivoo, että jatkossa jokaisessa sote-maakunnassa toimii alueellinen tai paikallinen Liikkujan Apteekki -verkosto.

– Toiveena on, että Liikkujan Apteekin edustaja osallistuisi työryhmiin, joissa kunnan terveydenedistämisen teemat ovat esillä. Monipuolinen ja säännöllinen yhteistyö muiden terveydenedistäjätahojen kanssa vahvistaisi edelleen apteekkien roolia liikunnan edistäjänä, hän kuvailee.

Liikunta on osa apteekkien arkea

Selvityksen mukaan Liikkujan Apteekki -konsepti on nykyisin melko näkyvä osa apteekin palveluita ja arkea.

Liikkujan Apteekit järjestävät muun muassa erilaisia liikunnallisia tempauksia ja tekevät liikuntaan liittyvää yhteistyötä paikallisten kanssa.

Liikunta otetaan myös puheeksi lääkeneuvonnan yhteydessä.

– Liikkujan Apteekit kokevat konseptin olevan virkistävä lisä apteekkityöhön, ja osa työntekijöistä on myös itse innostunut liikunnasta konseptin myötä. Yhtenä suurimpana onnistumisena apteekit kuitenkin pitävät tyytyväisiä
asiakkaita, Kivimäki kertoo.

Lohjanharjun apteekki lähettää liikkumaan

Liikunnan merkitys terveydelle on ymmärretty hyvin esimerkiksi Lohjalla.

Lohjalla kaupungin lääkärit, sairaanhoitajat, fysioterapeutit ja myös Apteekki Lohjanharju kannustavat ihmisiä liikkumaan ja voivat kirjoittaa asiakkaille myös liikkumislähetteitä.

Apteekissa liikuntalähetteitä on annettu apteekin reseptilääkeneuvonnan yhteydessä tarvittaessa.

Lähetteen avulla asiakas ohjataan liikuntaneuvontaan, jossa hän saa terveysliikuntaan kannustusta ja henkilökohtaista ohjausta.

– Kyse on isosta satsauksesta, ja lähetteitä on annettu siksi harkitusti niille ihmisille, joilla tosiaan on motivaatiota muutokseen, apteekkari Päivi Järvinen kertoo.

Liikunta otetaan puheeksi myös itsehoitoneuvonnan yhteydessä. Apteekista löytyy lisäksi paljon eri materiaaleja ja terveystuotteita liikunnallisen elämän tueksi.

Lisäksi apteekki tekee yhteistyötä Lohjan Liikuntakeskuksen ja yksityisen liikuntakeskuksen kanssa niin, että kaikille Apteekin Terveyskontrolli -palvelun asiakkaille annetaan ilmainen tutustumiskäyntilippu toiseen liikuntakeskuksista.

– Asiakas saa itse valita, kumman lipun haluaa, Järvinen kertoo.

Apteekki on neuvotellut erillisen sopimuksen myös yksityisen terveysvalmentajan kanssa ja suunnitellut omien liikuntaryhmien perustamista sydän- ja diabetespotilaille.

– Toivomme, että jatkossa saamme vielä näyttöön perustuvaa dataa siitä, miten liikuntaneuvonta on vaikuttanut ihmisten terveyteen ja lääkityksen tarpeellisuuteen, apteekkari Järvinen kertoo.

Liikkujan Apteekkina toimiminen on sitonut apteekin myös tiiviisti osaksi kaupungin terveydenhuoltoa ja liikuntatoimijoita.

– Yhteistyö eri alojen ammattilaisten kanssa on ollut todella antoisaa! Järvinen iloitsee.