Uutinen

Rinnakkaislääkkeissä liian suuret erot?

06.09.2009 | 14:26

Jaa artikkeli:

ISTANBUL Tanskalaisselvityksen mukaan lähes joka viides (19 %) lääkevaihdon sallineista tanskalaisista kokee, että vaihtolääkkeen tehossa ja/tai sivuvaikutuksissa on eroja.

Selvitystä varten haastatelluista yli 800 potilaasta 14-16 prosenttia koki myös epävarmuutta, kun lääke ja pakkaus vaihtuivat. 2-5 prosenttia oli käyttänyt vahingossa aiempaa lääkettä, molempia lääkkeitä samanaikaisesti tai oli muutellut omin päin annostusta.

Rinnakkaislääkkeen imeytymisparametrien (AUC, t max, C max) tulee EU-standardien mukaan olla 80-125 prosenttia alkuperäislääkkeestä. Sallittu vaihteluväli mahdollistaa siten huomattavat erot kahden rinnakkaislääkkeen välillä, jos toisen imeytymisparametrit ovat vaihteluvälin yläpäässä ja toisen alapäässä.

Selvityksen tekijät kysyvätkin, eroavatko rinnakkaislääkkeet joskus liiankin paljon toisistaan, ja voivatko erot selittää potilaiden kokemukset.

Lääkevaihto on ollut Tanskassa käytössä jo vuodesta 1991 lähtien. Suurin osa tanskalaispotilaista hyväksyy lääkevaihdon, jos se säästää omia tai yhteiskunnan lääkekuluja.

Tanskalaisselvityksessä haastateltiin 817 potilasta 26 apteekissa. Tuloksia esitellään FIP-kongressissa Istanbulissa maanantaina ja tiistaina. (EK)