Uutinen

Rinnakkaislääkkeille rajua kritiikkiä Ranskassa

04.04.2012 | 11:00

Ranskan lääketieteen akatemian tuore muistio kritisoi rajusti rinnakkaislääkkeitä. Yhä useampi lääkäri kieltää lääkevaihdon.

– Rinnakkaislääke ei ole koskaan täydellinen kopio alkuperäislääkkeestä, kiteyttää komiteaa vetänyt professori Charles Joël Menkès.

Rinnakkaislääkkeiden tuottajien järjestö on jo ehtinyt tyrmätä muistion kokoelmana ennakkoluuloja, yksinkertaistuksia ja suoranaisia tieteellisiä virheitä. Akatemia myöntääkin, ettei sen teesien tueksi ole juurikaan vakavaa tutkimusta, ainoastaan käytännön havaintoja. Se haluaakin lsää tutkimusta aiheesta.

Akatemian erityishuomion kohteena ovat kapean terapeuttisen leveyden lääkkeet, joissa pienikin ero lääkkeen koostumuksessa voi johtaa vakaviin seurauksiin. Ennen kaikkea tyroksiinivalmisteet ovat olleet Ranskassa kielteisen huomion kohteena. Jopa niin, että osa ranskalaisapteekeista ei enää tarjoa rinnakkaisvalmisteita tyroksiinista lainkaan.

Yhä useammat ranskalaislääkärit lisäävät reseptiinsä koodin "NS", joka kieltää lääkevaihdon apteekissa. Eräät lääkärit käyttävät koodia aina. Akatemian mielestä tästä korvauskiellosta tulisi tehdä yksiselitteisen sitova. (ESKO RIIKONEN)

Aiheesta lisää tällä viikolla ilmestyvässä Apteekkarilehdessä.