Ruotsissa ja Norjassa on kova tarve kehittää järjestelmiä saatavuustietojen saamiseksi. Lue lisää »

Covid-19-taudin tukihoitoja on paikoin tulkittu väärin potilaille maksuttomiksi taudin ... Lue lisää »

Joistakin lääke-eristä on löydetty pieniä määriä nitrosamiinia. Metformiinilääkitystä e... Lue lisää »

Jopa 40 000 suomalaista saa vuosittain luunmurtuman osteoporoosin vuoksi. Liian moni jä... Lue lisää »

Apteekkari-lehti kysyi keskeisiltä sidosryhmiltä, mitä mieltä niiden keskuudessa ollaan... Lue lisää »

Rinnakkaislääkkeet kasvattivat markkinaosuuttaan

27.04.2009 16:36

,

Heikki Bothas kehui Apteekkaripäivillä apteekkareita ja Apteekkariliittoa viitehintauudistuksen käsittelystä julkisuudessa. Kuva: Erkki Kostiainen

Päivitetty 18:22 Rinnakkaisvalmisteet ovat nopeasti vallanneet markkinaosuuksia lääkevaihdon piiriin huhtikuun alussa tulleissa donepetsiili-, losartaani- ja olantsapiinivalmisteissa.

- Analogiamenetelmäpatentilla suojattujen lääkkeiden sisällyttäminen lääkevaihtoon merkitsee noin 170 miljoonan euron markkinan osittaista uusjakoa, kertoi Rinnakkaislääketeollisuus ry:n toiminnanjohtaja Heikki Bothas Apteekkaripäivillä lauantaina.

Bothas ei usko suurin muutoksiin rinnakkaislääkemarkkinoilla.
- Valmisteissa, joissa geneerisillä on jo merkittävät markkinaosuudet, suuria muutoksia ei ole odotettavissa. Tietyissä valmisteissa markkina geneeristyy ja hintaeroosio kasvaa, Bothas sanoi.

Bothas ei usko myöskään niin sanotun spottikaupan yleistymiseen, mutta arvioi, että rinnakkaislääkeyritykset voivat myydä vanhentuvia varastoja nykyistä herkemmin jopa tappiolla.

EU:n lääkemarkkinoilla rinnakkaisvalmisteiden osuus on noin puolet volyymista ja 18 prosenttia arvosta. Bothaksen mukaan EU säästää noin 20 miljardia euroa vuodessa rinnakkaislääkkeiden käytöllä. Viime vuonna valmistuneen komission sektoritutkimuksen väliraportin mukaan rinnakkaislääkkeiden markkinaosuudet ovat Suomessa Euroopan kolmanneksi alhaisimmat.

Lääkemarkkinat geneeristyvät lähivuosina edelleen, sillä vuosina 2010-2012 vapautuu globaalisti patentit myynniltään 63 miljardin euron lääkkeiltä, eikä vastaavaa määrää uusia läpimurto- eli ns. blockbuster-lääkkeitä ole näköpiirissä. (EK)

Arkisto