Uutinen

Riihimäen Aarre Apteekki sai terveyspisteen

18.04.2019 | 08:44

Teksti : ERJA ELO

Suomen uusin apteekin terveyspiste avattiin Riihimäelle viime viikolla. Apteekkari toivoo, että sairaanhoitaja voisi tulevaisuudessa tehdä kotikäyntejä ja myöntää sairauslomatodistuksia.

Apteekkari Kirsi Rosenqvist halusi perustaa terveyspisteen palvellakseen paremmin Riihimäen keskustassa asuvia ihmisiä. Terveyspalvelut heikkenivät vuosi sitten, kun keskustassa sijainnut terveysasema siirrettiin sairaalan yhteyteen.

Uusiin tiloihin kaupungin laidalle on matkaa viitisen kilometriä, mikä on liikaa erityisesti autottomille ikäihmisille, sillä julkiset kulkuyhteydet eivät ole kovin hyvät.

Terveyskeskuksen lähdön jälkeen Riihimäen keskustaan jäi kaksi yksityistä lääkäritaloa, mutta apteekki on ainoa terveydenhuollon toimipiste, johon pääsee aikaa varaamatta.

Sairaanhoitaja-terveydenhoitaja Veera Nurmo-Jousmäki on tavattavissa ilman ajanvarausta maanantaista torstaihin klo 10-14 ja torstaisin lisäksi klo 16-18. Hänelle voi myös varata etukäteen ajan.

– Veera antaa rokotteita, hoitaa haavoja, poistaa tikkejä ja tekee muita pieniä toimenpiteitä, kuten korvahuuhteluja. Palveluvalikoimaan kuuluvat myös elämäntapaneuvonta sekä verenpaineen, rasva-arvojen, hemoglobiinin, sokerin ja kehonkoostumuksen mittaukset, Rosenqvist listaa.

Nurmo-Jousmäki kuuluu apteekin henkilökuntaan eli silloin kun terveyspisteessä on hiljaista, hän voi hoitaa markkinointia, tavaranpurkua ja asiakaspalvelua kassalla.

Saako apteekista sairauslomatodistuksen?

Paikallisen terveysaseman väki on ottanut apteekin terveyspisteen hyvin vastaan, koska apteekki hoitaa toimenpiteitä, jotka muuten kuormittaisivat poliklinikkaa.

Apteekki haluaisi helpottaa ruuhkaa myös jakamalla sairauslomatodistuksia.

– Olemme hakeneet lupaa siihen, että meidän sairaanhoitajamme saisi antaa korkeintaan kolmen päivän sairauslomatodistuksia samoilla kriteereillä kuin terveysaseman päivystävä sairaanhoitaja. Olemme myös anoneet lupaa sairaanhoitajan kotikäynteihin, Kirsi Rosenqvist kertoo.

Apteekki saa pyyntöihinsä päätöksen parin viikon päästä, kun Fimea, Valvira ja aluehallintovirasto pitävät yhteispalaverin.

Terveyspiste on Apteekkariliiton konsepti

Apteekin terveyspiste on Kuopio Innovationin vuonna 2009 käynnistämä toimintamalli, jonka oikeudet Suomen Apteekkariliitto osti vuonna 2014.

Terveyspisteet ovat yksityisiä terveyspalveluyrityksiä, joilla on alueensa aluehallintoviraston myöntämä lupa terveydenhuollon palvelujen antamiseen.

Terveyspisteiden tarkoituksena on vähentää terveydenhuollon kuormittavuutta ja tarjota vaihtoehtoja terveyspalveluiden hankkimiseen.