Uutinen

Reseptilääkkeet halpenivat, ruoka kallistui

20.01.2020 | 08:00

Teksti : ERKKI KOSTIAINEN

Päivitetty 21.1.2020 17:50 | Reseptilääkkeiden kuluttajahintojen lasku jatkui viime vuosikymmenellä, ilmenee Tilastokeskuksen tuoreista tiedoista.

Tilastokeskuksen mukaan reseptilääkkeiden kuluttajahinnat eli lääkkeistä maksetut omavastuut laskivat liki 18 prosenttia tammikuusta 2010 joulukuuhun 2019.

Itsehoitolääkkeiden hinnat nousivat 4,4 prosenttia, mutta nousu oli selvästi kuluttajahintaindeksiä maltillisempaa. Kuluttajahinnat nousivat viime vuosikymmenellä keskimäärin 14,3 prosenttia.

Elintarvikkeet ja alkoholittomat juomat kallistuivat saman verran kuin reseptilääkkeet halpenivat, eli liki 18 prosenttia. Vuosikymmenen alkuvuosina ruoan hinta nousi jyrkästi vuoteen 2014 ja kääntyi sen jälkeen laskuun. Loivaa laskua kesti vuoden 2017 puoliväliin, jonka jälkeen ruoka on taas kallistunut.

Taksikyydit kallistuivat jopa yli kolmanneksella (34,3 %). Hinnat lähtivät jyrkkään nousuun pian heinäkuussa 2018 voimaan tulleen taksiuudistuksen jälkeen. Osana uudistusta taksikyytien hinnoittelu vapautui.

Viitehintajärjestelmä vauhditti hintojen laskua

Reseptilääkkeiden kuluttajahinnat ovat olleet laskussa jo pidempään, etenkin vuodesta 2009, jolloin lääkevaihtoa täydennettiin lääkkeiden viitehintajärjestelmällä. 

Reseptilääkkeiden kuluttajahinnoissa näkyy viime vuosina voimakasta kalenterivuoden sisäistä vaihtelua, mutta laskeva trendi on kuitenkin jatkunut.

– Alkuvuoden nousu johtuu lääkekorvauksissa vuoden 2016 alussa käyttöön otetusta alkuomavastuusta. Kela maksaa lääkekorvauksia vasta sen jälkeen, kun asiakas on ensin itse maksanut 50 euroa korvattavista reseptilääkkeistään vuoden alusta lukien, Apteekkariliiton talousasiantuntija Monna Apajalahti-Markkula selittää vaihtelua.

Tilastokeskus kerää lääkkeiden hinnat kuluttajahintaindeksin laskentaan keskitetystä tietokannasta, johon on tallennettu kaikki Suomen apteekeissa myydyt resepti- ja itsehoitolääkkeet.

Apteekki ei päätä lääkkeen hintaa

Lääkkeissä tukkuhinnan eli apteekin ostohinnan päättää lääkeyritys, ja se on kaikille apteekeille sama. Apteekki ei voi itse hinnoitella lääkkeitä, vaan lääkkeen vähittäishinta apteekissa on laskettava tukkuhinnasta valtioneuvoston lääketaksa-asetuksen mukaisesti.

Lääkkeiden hinnat ovat siksi kaikissa apteekeissa, apteekkien palvelupisteissä ja suomalaisissa verkkoapteekeissa samat.

Päivitetty 21.1.2020 klo 17:50 Lisätty taksikyytien hintakehitys