Uutinen

Remdesiviirille myyntilupa EU:ssa

06.07.2020 | 12:46

Teksti : TARU VANHALA

Euroopan unionin komissio myönsi perjantaina ehdollisen myyntiluvan remdesiviirille ensimmäisenä lääkkeenä covid-19-taudin hoitoon.

Remdesiviirin myyntilupaa vauhditti Euroopan lääkeviraston (EMA) toukokuussa käynnistämä nopeutettu käsittely.

Infuusiona annettava remdesiviiri on tarkoitettu aikuisille ja yli 12-vuotiaille, jotka kärsivät covid-19-taudin aiheuttamasta keuhkokuumesta ja tarvitsevat lisähappea. Lääkkeen on tutkimuskäytössä ympäri maailmaa havaittu lyhentävän taudin paranemisaikaa ja sen avulla tehohoidon kestoa on voitu lyhentää jopa puolella.

Fimean lääketurvallisuusyksikön päällikkö Liisa Näverin mukaan kyseessä ei kuitenkaan ole käänteentekevä lääke koronavirustaistelussa.

– Remdesiviirin merkitys korostuu siinä, että se on ensimmäinen lääke, jolle on myönnetty myyntilupa covid-19-taudin hoitoon. Remdesiviiristä on tulossa lisää tutkimustietoa ja käynnissä on tutkimuksia monien muidenkin lääkkeiden soveltuvuudesta tämän taudin hoitoon.

Kysyntä pilvissä

Remdesiviirin saatavuudesta on uutisoitu viime päivinä paljon. Lääkkeen patentin omistaa yhdysvaltalainen Gilead Sciences -yhtiö ja Euroopassa on herännyt huoli lääkkeen riittävyydestä unionin alueella.

Suomi osallistuu parhaillaan WHO:n SOLIDARITY-tutkimukseen, jossa remdesiviiri on tutkimuslääkkeenä. Lääkkeen saaminen laajempaan käyttöön vaatii Näverin mukaan ponnisteluita.

– Globaali tilanne on erittäin haastava ja lääkkeen hankkimisessa kannattaa käyttää kaikki mahdolliset reitit, hän toteaa.

EU käy parhaillaan neuvotteluita yhtiön kanssa turvatakseen lääkkeen saannin unionin alueella.