Uutinen

Reilussa prosentissa resepteistä korjattavaa tai selvitettävää

11.12.2008 | 16:13

Jaa artikkeli:

Apteekeissa selvitellään päivittäin reseptien epäselvyyksiä ja virheitä, joiden oikaisematta jättäminen tai väärin tulkitseminen saattaisi johtaa jopa vakavaan haittaan potilaan hoidossa.

Tämä käy ilmi tutkimuksesta, joka toteutettiin viime toukokuussa 57 apteekissa eri puolilla Suomea. Tutkimuksessa mukana olleet apteekit kirjasivat viikon ajan reseptien epäselvyyksiä ja virheitä. Tutkimus kattoi kaikkiaan 85 000 reseptiä.

Poikkeamia havaittiin noin 1,3 prosentissa resepteistä. Suurimmassa osassa poikkeamista todellinen riski potilasturvallisuudelle oli kuitenkin vähäinen, mutta myös potilasturvallisuuden kannalta merkittäviä poikkeamia havaittiin.

Neljäsosa poikkeamista selvitettiin lääkärin kanssa. Yleisin syy ottaa yhteyttä lääkäriin oli epäselvä tai virheellinen annostusohje. Lähes kuudesosassa poikkeamista potilaan lääkehoitoa korjattiin apteekin huomion seurauksena.

Tutkimuksen perusteella jopa 90 000 potilaan arvioidaan hyötyvän vuosittain apteekin lääketoimituksen yhteydessä tekemästä lääkemääräyksen tarkistuksesta.

- Tutkimuksen tarkoituksena ei ollut osoitella virheitä tai niiden tekijöitä, mutta tulosten perusteella on selvää, että apteekkien tekemä reseptien tarkistus on potilasturvallisuuden kannalta erittäin tärkeää, eivätkä tarkistussoitot lääkärille ole turhia, sanoo tutkimusta koordinoinut asiantuntijaproviisori Liisa Backas Apteekkariliitosta. (EK)

Tutkimus on julkaistu 11.12. ilmestyvässä Apteekkarilehdessä (12/2008)