Timo Hännikäinen ja sairaanhoitajat ovat valmiina koronarokotuksiin.
Uutinen

Rauman Keskus-Apteekki aloittaa koronarokotukset ensi viikolla

12.01.2022 | 10:02

Teksti : Erja Elo

Apteekissa työskentelevät kaksi sairaanhoitajaa ovat valmiina antamaan jopa 1 500 koronarokotusta ensi maanantaista lähtien.

Raumalla on ollut niin kova pula rokottajista, että kaupunki on ostanut rokotusapua yksityisiltä palveluntuottajilta, kuten yksityisiltä lääkäriasemilta ja nyt myös Rauman Keskus-Apteekista.

Kaupungin edustajat ottivat joulun alla yhteyttä kaikkiin Rauman alueen apteekkeihin ja tiedustelivat, voivatko apteekit ryhtyä kaupungin virallisiksi rokotuspisteiksi.

Rauman Keskus-Apteekin apteekkari Timo Hännikäinen joutui miettimään asiaa hetken. Vaikka apteekissa oli rokottamiseen sopiva vastaanottotila, kaksi sairaanhoitajaa ja kokemusta esimerkiksi influenssarokotteiden antamisesta, silti rokottamiseen kuluva aika olisi pois muusta työstä.

Vaakakupissa painoi yhteiskunnallinen vastuu ja halu olla mukana rokottamassa raumalaisia mahdollisimman nopeasti.

– Teimme kaupungin kanssa sopimuksen enintään 1 500 henkilön rokottamisesta, kertoo Hännikäinen.

Apteekin rokotustoiminnan on tarkoitus alkaa maanantaina 17. tammikuuta. Ajanvaraus avataan jo aiemmin.

Rokotukseen apteekin oman ajanvarauksen kautta

Asiakkaat tulevat rokotettaviksi apteekin oman ajanvarauksen kautta. Ohjeet löytyvät myös Rauman kaupungin koronarokotusten info-sivuilta.

– Apteekin etuina muihin rokotuspaikkoihin verrattuna ovat pitkät aukioloajat sekä sijainti kaupungin keskustassa kivijalassa, jossa on autoilijoille parkkipaikka vieressä, kertoo Hännikäinen.

Rokotteen saavat maksutta kaikki yli 18-vuotiaat Raumalla kirjoilla olevat henkilöt, kaupungissa pitkäaikaisesti asuvat sekä Rauman alueen yritysten työntekijät, jotka eivät saa rokotetta työterveyshuollosta.

Apteekissa rokotuksia antavat sairaanhoitaja sekä sairaanhoitaja-farmaseutti. Heille on hankittu rokottamista varten uudet varmennekortit ja he ovat käyneet koronarokotteisiin liittyvän pakollisen täydennyskoulutuksen.

Sairaanhoitajat pistävät rokotteita aluksi 10 minuutin välein omassa vastaanottohuoneessaan, jossa toimii apteekin Terveyspiste. Huoneessa on valmiina mahdollisen anafylaksian ensihoitoon tarvittavia adrenaliinikyniä.

Kirjaukset suoraan Kanta-palveluun

Pistoksen jälkeen sairaanhoitajat tekevät kirjaukset suoraan henkilön tietoihin Kanta-palveluun.

Apteekeissa työskentelevät terveydenhuollon ammattilaiset eivät normaalisti pysty tekemään kirjauksia Kantaan, joten koronarokotusjärjestely on vaatinut sopimuksen tekemistä Kelan kanssa. Apteekki on teettänyt myös muutoksia apteekin tietojärjestelmiin.

Apteekissa ei ole koronarokotteita varastossa suuria määriä, vaan rokotteita tuodaan viikoittain pieninä erinä Rauman terveyspalveluista tai Satasairaalasta.

Apteekkari Hännikäinen suhtautuu luottavaisesti koronarokotustoiminnan onnistumiseen, koska apteekin sairaanhoitajat ovat rokottaneet raumalaisia jo vuodesta 2008.

– Uskon, että tämä tulee menemään todella hyvin. Rokottaminen ei häiritse millään tavoin apteekin normaalia toimintaa. Tammi-helmikuu on muutenkin hiljaista aikaa. Tämä on hieno asia raumalaisille!