Uutinen

Räty vastaanotti adressin Joutsen apteekin pelastamiseksi

19.03.2015 | 15:41

Apteekkari Bengt Mattila luovutti tänään torstaina sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädylle adressin Joutsen apteekin pelastamiseksi.

Lakkautusuhan alla oleva Helsingin Joutsen apteekki on saanut uutta toivoa. Apteekkari Bengt Mattilan lokakuussa aloittaman adressin allekirjoitti 3 537 ihmistä.

Adressin vastaanottaneen ministeri Laura Rädyn mielestä tukijoiden määrä on kunnioitettava. Hän pitää tärkeänä, ettei Suomen ainoa kulttuurihistoriallisesti merkittävä apteekkitila häviä Helsingin katukuvasta. Räty näkee Joutsen apteekin tärkeänä osana apteekkitoiminnan, lääketieteen ja koko Suomen historiaa.

– Asiasta on tällä hetkellä kirjallinen kysymys pöydälläni. Olen pyytänyt virkamiehiä löytämään ratkaisun siihen, millä tavalla tämän apteekin toiminta voitaisiin säilyttää ja jatkaa.

Ministeriö pyrkii löytämään ratkaisun, jolla olisi mahdollista turvata toiminta sekä hallinnollisesti että juridisesti.

Joutsen apteekki on saanut nimekkäitä tukijoita. Adressin luovutustilaisuudessa olivat mukana emeritusprofessori Ilkka Alitalo Suomen Lääketieteen Historian Seurasta, Margaretha Ehrström Museovirastosta sekä kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr).

Haavisto tutustui Joutsen apteekkiin ensimmäisen kerran toimiessaan ympäristöministerinä vuonna 1999. Tuolloin apteekin interiööri määrättiin suojeltavaksi rakennussuojelulain ja asemakaavan mukaisesti. Kun apteekin lakkauttaminen nousi julkisuuteen, Haavisto alkoi selvittää, mitä asialle voisi tehdä.

– Minua kiinnostaa, miten tällainen kaupunkikulttuuri-interiööri voidaan säilyttää. Tapasin Fimean edustajia ja ymmärsin, ettei vastaavaa tapausta ole ollut aiemmin.

Haavisto jätti helmikuun lopussa Rädylle kirjallisen kysymyksen Joutsen apteekin tilanteesta. Hän toivoo, että asiaan löytyi nykylain puitteissa joku ratkaisu, mutta hän on valmis hakemaan muutosta myös lainsäädännön muutoksen kautta.

Apteekkari Mattila on itse esittänyt, että Joutsen apteekista tehtäisiin Carelia-apteekin sivuapteekki. Tällöin apteekin toimintaa voitaisiin jatkaa ja samalla säilyttää arvokas historiallinen miljöö ja apteekin historialliset kokoelmat. Toinen ratkaisuvaihtoehto olisi tehdä Joutsen apteekista museo, jonka toimintaa vaalisi esimerkiksi säätiö.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on halunnut lakkauttaa Helsingin Joutsen apteekin apteekkioikeudet. Ne siirrettäisiin Helsinkiin perustettavalle uudelle apteekille.

ERJA ELO