Uutinen

Ratiopharmin ja Phoenixin omistaja teki itsemurhan

06.01.2009 | 21:29

Maailman sadan rikkaimman ihmisen joukkoon lukeutunut saksalainen liikemies Adolf Merckle on tehnyt itsemurhan, kertoo hänen perheensä.

74-vuotias Merckle jäi junan alle myöhään maanantaina Lounais-Saksassa Blaubeurenin kaupungissa. Perheen antaman lausunnon mukaan itsemurhan taustalla oli Mercklen yhtiöiden epätoivoinen tilanne, jonka finanssikriisi oli aiheuttanut.

Merckle oli Forbes-lehden mukaan viime vuonna maailman 94. rikkain ihminen ja Saksan viidenneksi rikkain. Finanssikriisin lisäksi hänen taloudellisen ahdinkonsa taustalla olivat Volkswagenin osakkeilla tehdyt huonot kaupat, joissa hän menetti osan omaisuudestaan.

Merckle peri isältään 1930-luvulla lääkealan yrityksen, jossa oli 80 työntekijää. Tästä pesämunasta hän rakensi vuosikymmenten aikana yritysryppään, jossa on 100 000 työntekijää ja jonka myynnin arvo on 30 miljardia euroa. Mercklen perheen holdingyhtiö hallitsee muun muassa lääkeyhtiö ratiopharmia, Tamron omistavaa lääketukkuri Phoenixiä ja sementtiä valmistavaa HeidelbergCementiä.

Merckle oli viime viikot yrittänyt neuvotella pankkien kanssa lainojen uudelleenjärjestelyistä. Perheen mukaan kyvyttömyys tehdä mitään tilanteelle mursi hänet lopulta ja hän päätyi lopettamaan elämänsä. (STT-Reuters-EK)