Uutinen

Raskaudenaikainen lihavuus merkki tulevista terveysriskeistä

21.10.2015 | 08:39

Teksti : UUTISPALVELU DUODECIM

Raskauden aikana ylipainoiset ovat muita suuremmassa vaarassa sairastua sydän- ja verisuonitauteihin elämänsä aikana. Terveysriskit myös lyhentävät näiden naisten elinikää, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimuksessa 19 000 vuosina 1950–1976 ensimmäisen lapsensa synnyttänyttä naista seurattiin keskimäärin 73 vuoden ikään asti.

Tulokset osoittivat, että raskauden aikana lihavat (painoindeksi yli 30) menehtyivät seurannan aikana kolmanneksen todennäköisemmin kuin naiset, jotka olivat normaalipainoisia raskaana ollessaan. Yhteys havaittiin riippumatta naisten sosiaalisesta ja ekonomisesta asemasta, tupakoinnista ja useista muista tuloksiin mahdollisesti vaikuttavista tekijöistä.

Samanlainen yhteys havaittiin analyysissa, jossa keskityttiin sairaalahoitoa vaativiin sydän- ja verisuonitautioireisiin.

Tulokset vahvistavat näyttöä lihavuuden monista terveyshaitoista ja osoittavat raskauden aikoihin kertyneiden liikakilojen suurentavan terveysriskejä halki elämän.

Liikakiloista kannattaisikin pyrkiä eroon mahdollisuuksien mukaan. Raskaudenaikainen lihavuus suurentaa myös sikiön terveysriskejä.

Tutkimus julkaistiin Hypertension-lehdessä.