Uutinen

Ranskassa Actos vedetään markkinoilta, EMA arvioi tilannetta

10.06.2011 | 14:22

Ranskan ja Saksan lääketurvallisuusviranomaiset ovat ilmoittaneet vetävänsä markkinoilta tyypin 2 diabeteksen hoitoon käytettävä pioglitatsonin (Actos ja Competact). EMA arvioi tilannetta.

Ranskan ja Saksan päätös perustuu ranskalaisen lääketurvallisuusviranomaisen (AFSSAPS) teettämään tutkimukseen, jossa ilmeni, että pioglitasoni lisää jossain määrin virtsarakkosyöpää.

Euroopan lääkeviraston ihmislääkekomitea (CHMP) ei kuitenkaan suosittele pioglitatsonilääkkeiden käyttöön mitään muutoksia vielä. Komitea on pannut alulle lääkeainetta sisältävien valmisteiden turvallisuusarvioinnin jo maaliskuussa. Tällä hetkellä CHMP analysoi asiaankuuluvaa tietoa ja tulee liittämään arvioonsa myös AFSSAPS-tutkimuksen tulokset. Asiaa tullaan käsittelemään komitean seuraavassa kokouksessa maanantaina 20.6.

Actos sai myyntiluvan Euroopassa vuonna 2000 ja Competact, joka sisältää pioglitatsonin lisäksi metformiinia vuonna 2006. Pioglitatsonia käytetään tyypin 2 diabeteksen hoidossa potilailla, jotka eivät hyödy metformiinista tai joilla pelkkä metformiinilääkitys on riittämätön.

Vuonna 2010 kela-korvauksen Actoksesta sai 10 661 ja Competactista 2 925 henkilöä (MS)