Uutinen

Rajoituksia parasetamolin ja deksametasonin myyntiin

18.08.2020 | 15:27

Teksti : TARU VANHALA

STM rajoittaa väliaikaisesti parasetamolia tai deksametasonia sisältävien lääkevalmisteiden myyntiä ja kulutukseen luovutusta.

Sosiaali- ja terveysministeriö on päättänyt rajoittaa väliaikaisesti parasetamolia tai deksametasonia sisältävien lääkevalmisteiden myyntiä ja kulutukseen luovutusta. Rajoitukset tulevat voimaan tänään 18.8.2020 ja ne ovat voimassa 15.1.2021 saakka.

Parasetamolia tai deksametasonia sisältäviä reseptilääkkeitä saa tällä hetkellä toimittaa apteekista enintään kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän. Kyseisiä lääkkeitä ei siis voi ostaa edes ilman Kela-korvausta isompaa määrää. Lääkkeiden toimitusväliseurannassa huomioidaan kaikki asiakkaan parasetamolia tai deksametasonia koskevat lääkemääräykset.

Parasetamolia sisältävien itsehoitolääkkeiden kertaoston määrä rajoitetaan suurimpaan hyväksyttyyn itsehoitopakkauksen lääkemäärään. Deksametasoni on vain reseptillä myytävä lääke.

Lääkevalmisteiden saatavuus on pysynyt Suomessa hyvällä tasolla koronapandemian aikana. Nyt tehdyillä rajoituspäätöksillä pyritään pandemian jatkuessa turvaamaan lääkevalmisteiden saatavuus ja varautumaan mahdolliseen parasetamolin ja deksametasonin globaalin kysynnän kasvuun. Rajoitustoimilla voidaan varmistaa lääkkeiden yhdenvertainen saatavuus ja riittävyys koko Suomessa.

Koronavirusepidemiasta johtuen lääkelakiin tehtiin muutoksia, joiden mukaan sosiaali- ja terveysministeriö voi tarvittaessa määräaikaisesti rajoittaa tai kohdentaa lääkevalmisteen myyntiä lääkkeiden saatavuuden ja riittävyyden turvaamiseksi. Lakimuutokset tulivat voimaan 13.7.2020.