Uutinen

Raaka-aineiden huono saatavuus haittaa käsidesin valmistusta apteekeissa

15.04.2020 | 09:13

Teksti : ERJA ELO

Helsingin Malmin apteekissa tarvittiin sinnikkyyttä ja kekseliäisyyttä, jotta ainekset saatiin kasaan.

Maaliskuun alkupuolella kymmenet apteekit suunnittelivat aloittavansa käsihuuhteiden valmistamisen. Tyypilliseen reseptiin kuuluu denaturoitua etanolia, glyserolia ja puhdistettua vettä.

Valmistusmäärien kasvaessa raaka-aineet ovat kuitenkin käyneet vähiin. Tämä on huomattu esimerkiksi Helsingin Malmin apteekissa.

– Meillä on ollut hetkittäin pulaa kaikista valmistukseen tarvittavista raaka-aineista, vahvistaa apteekkari Sirpa Peura.

Malmin apteekin pienessä laboratoriossa desinfioivaa käsihuuhdetta on valmistettu sellaisella reseptillä, jossa glyserolia tarvitaan vain vähän, koska glyserolia on ollut vaikea saada.

Apteekkari on tarvinnut kekseliäisyyttä myös muiden raaka-aineiden kanssa. Kun tukuista ei saanut denaturoitua etanolia, hän haki alkoholia suoraan Altian tehtaalta. Sitten loppui puhdistettu vesi, jonka valmistuksessa hän sai kollegiaalista apua.

Apteekkien erityisosaamista tarvitaan

Kun valmista käsihuuhdetta oli kanisterikaupalla, suurimmaksi ongelmaksi nousi sopivien pakkauspullojen puute.

Apteekkari kiersi pääkaupunkiseudun kaupoissa etsimässä tyhjiä kosmetiikkapulloja, mutta sai asiakaspakkauksiin tarkoitettuja muovipulloja lopulta myös Medifonista.

– Kyllä hätä keinot keksii. Tässä on ollut paljon myötämielisiä yhteistyökumppaneita auttamassa, Peura kiittää.

Itsetehdyt käsihuuhteet on viety hyllystä samassa tahdissa kuin niitä ehditään valmistaa. Apteekkari näkee omavalmistuksen tärkeänä palveluna lähialueen asukkaille ja yrityksille.

– Käsihuuhteiden valmistus poikkeusolosuhteissa on yksi esimerkki apteekkien erityisosaamisesta ja sen merkityksestä koko yhteiskunnalle, hän sanoo.


Käsidesin valmistus kiinnostaa monia

Kasvaneen kysynnän vuoksi käsidesin valmistamiseen ovat ryhtyneet monet uudet tuottajat.

Mediassa on kerrottu esimerkiksi suomalaisesta suksivoidetehtaasta, joka aikoo valmistaa käsidesiä 20 000 pullon päivävauhtia. Ylen tietojen mukaan käsidesiä valmistavat myös esimerkiksi Koskenkorvan tislaamo, viskitislaamo Kyrö Distillery sekä pienpanimo Olaf Brewing.

Kova kysyntä on syönyt tukkujen käsidesivarastot. Vastuunalainen johtaja Sanna Siissalo lääketukkukauppa Medifonista kertoo, että heille saapuu jatkuvasti liian vähän käsihuuhteita kysyntään verrattuna.

– Tuotteita on periaatteessa saatavilla, eikä puutoksista ole ilmoitettu, mutta valmistajat eivät tiedä, kuinka suuria eriä he saavat ja milloin. Kun Medifoniin saadaan erä käsihuuhteita, ne jaetaan apteekeille tasapuolisesti.