Uutinen

Puolesta asiointi apteekissa helpottuu

12.04.2019 | 10:40

Teksti : OLLI-PEKKA TIAINEN

Ensi kesänä valtuutettu asiakas voi ostaa apteekista reseptilääkkeitä esimerkiksi perheenjäsenille tai omaisille. Loppuvuodesta sähköinen valtuutus laajenee verkkokauppaan.

Ensi kesänä suomalaiset voivat valtuuttaa jonkun toisen asioimaan puolestaan apteekissa. Tarkoitusta varten tulee sähköinen valtakirja, jolla valtuutettu voi hankkia toisen puolesta esimerkiksi reseptilääkkeitä.

Tämä auttaa muun muassa alaikäisten lasten vanhempia ja omaishoitajia hoitamaan perheenjäsentensä tai muiden läheistensä lääkeasioita.

Muutos tapahtuu, kun Väestörekisterikeskuksen tuottamiin Suomi.fi-valtuuksiin lisätään mahdollisuus valtuuttaa toinen henkilö apteekkiasiointiin. Uudistuksen jälkeen kansalainen voi antaa palvelussa sähköisen valtuuden haluamalleen henkilölle.

Valtuus on voimassa kaikissa apteekeissa valtuuttajan määrittelemälle ajalle. Tämän jälkeen apteekissa asioitaessa ei enää tarvita potilaan dokumentteja, vaan farmaseutti tarkistaa asiointivaltuuden apteekkijärjestelmässä suoraan Valtuudet-palvelusta.

Valtuutus myös verkkoapteekkiin

Toisen puolesta asioivan henkilöllisyys tarkistetaan apteekissa. Tunnistamiseen käy passi, henkilökortti tai ajokortti., mutta ei Kela-kortti. Sähköinen valtuus ei alkuvaiheessa korvaa nykyisiä toimintamalleja, vaan tulee niiden rinnalle.

Valtuutus apteekkiasiointiin tulee käyttöön vaiheittain vuoden 2019 aikana: ensin Suomi. fi-valtuuksiin niin, että apteekki tarkistaa asiointioikeuden apteekkijärjestelmän kautta. Seuraavaksi puolesta asioiminen tulee
verkkoapteekkeihin.

Suomi.fi-valtuudet on keskitetty palvelu, jossa voi valtuuttaa toisen henkilön tai yrityksen asioimaan puolestaan valitsemissaan asioissa. Palvelussa voi myös hallinnoida omia
valtuutuksiaan keskitetysti.