Uutinen

Pudasjärvellä lääkkeet matkustavat asiakkaiden luo paikallisbussilla

06.04.2020 | 08:46

Teksti : HANNA HYVÄRINEN

Bussi tuo lääkkeet lähipysäkille vain muutama tunti tilauksen jälkeen.

Lauantaina 21.3. Pudasjärven apteekin apteekkari Terttu Puurunen huomasi kaupungin verkkosivuilla ilmoituksen, jonka mukaan paikallinen ruokakauppa oli käynnistänyt ruokakassien toimituspalvelun yhdessä paikallisen bussiyhtiön kanssa. Puurunen pohti, voisiko lääkkeitä toimittaa samalla tavalla.

Taustalla oli apteekkarin huoli etenkin riskiryhmien apteekkiasioinnista.

– Huolettaa joka kerta, kun vanhuksia asioi apteekissa. Mietin, miten he voisivat pysyä kotonaan, Puurunen sanoo.

Puurunen tarttui puhelimeen ja soitti bussiyhtiö Nevakivi Oy:n toimitusjohtajalle Mikko Nevakivelle.

– Kysyin, miten he suhtautuisivat lääkkeiden kuljetuksiin, Puurunen kertoo.

Nevakivi mietti Puurusen kysymystä viikon verran. Ratkaistavana oli muun muassa se, mihin lääkkeet tarkalleen ottaen toimitettaisiin ja miten mahdollinen rahaliikenne hoidettaisiin. Lopulta molempiin löytyi ratkaisu.

Lääkkeet toimitetaan lähimmälle bussipysäkille, sillä riskiryhmien koteihin ei haluta mennä, ja keväisen kelirikon vuoksi bussien on syytä pysytellä poissa pihateiltä.

– Raha-asia taas ratkaistiin niin, ettei oteta kuljetuksista maksua, Mikko Nevakivi kertoo.

Ensimmäiset lääkebussikuljetukset lähtivät matkaan torstaina 2.4.

Bussi noutaa ja jakelee

Käytännössä lääkkeiden bussikuljetus tapahtuu siten, että apteekkeihin on toimitettu kaikkien 12 paikallisen bussilinjan linjakartat. Niistä nähdään, minne kaikkialle lääkkeitä voidaan bussin kyydissä toimittaa.

Asiakkaat tilaavat lääkkeensä apteekista puhelimitse arkisin puoleenpäivään mennessä. Samalla he kertovat tarkan osoitteensa sekä sen, mille pysäkille tulevat lääketoimitusta vastaan.

Tämän jälkeen jokin Nevakiven autoista hakee lääkkeet apteekilta ja jakelee ne eri linjoille.

Useimmat bussilinjat starttaavat kaupungista kello 13. Kello 15:een mennessä valtaosa toimituksista on jo asiakkailla.

Lääkkeet voi maksaa joko lääkepussin mukana tulevalla pankkisiirrolla tai sitten, kun seuraavan kerran asioi paikan päällä apteekissa.

Toisena kuljtuspäivänä pkaetin nouti kuljettaja Tuomas Särkelä. Lähetyksen luovutti lääketyöntekijä Ritva Flygare. Kuljetuksia jatketaan niin kauan, kuin poikkeustila jatkuu. Kuva: Juha Liukko

Autot liikkuvat, riskiryhmät eivät

Lääkkeiden bussikuljetuksia on tarkoitus jatkaa Pudasjärvellä niin kauan kuin poikkeusolot kestävät.

Niin apteekkarille kuin bussiyhtiön toimitusjohtajallekin on selvää, että poikkeusoloissa tarvitaan poikkeuksellisia toimia.

– Kyllä kaikkien pitää nyt kantaa kortensa kekoon. Varsinkin sen eteen, ettei riskiryhmien tarvitsisi liikkua turhaan. Autot kun kuitenkin toistaiseksi liikkuvat, Mikko Nevakivi sanoo.