Uutinen

PSA-seulonnan hyötyjä ja haittoja tulee vielä punnita

20.03.2009 | 12:27

Tällä viikolla julkaistu laaja, eurooppalainen tutkimus osoitti ensimmäistä kertaa, että PSA-seulonta vähentää kuolleisuutta eturauhassyöpään. On kuitenkin vielä epäselvää, ylittävätkö seulonnan hyödyt sen haitat.

New England Journal of Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa PSA-seulonta vähensi kuolleisuutta eturauhassyöpään 20 prosenttia. Seulontaryhmässä eturauhasen syöpään kuoli 214 miestä ja vertailuryhmässä 326.

Tutkimukseen osallistui 160 000 iältään 55-69-vuotiasta miestä, joista noin puolet oli suomalaisia. Seuranta-aika oli keskimäärin yhdeksän vuotta.

Pääsihteeri Harri Vertio Suomen Syöpäyhdistyksestä pitää tulosta merkittävänä.

- Tätä ennen emme ole tienneet, vähentääkö PSA-seulonta kuolleisuutta. Kuolleisuuden lasku oli samaa luokkaa kuin rintasyövän tai suolistosyövän seulonnassa, hän vertaa.

Vertio korostaa, että samaan aikaan tulee tarkastella myös seulonnan haittoja. Seulonnan avulla todetaan ja hoidetaan paljon sellaisiakin pahanlaatuisia muutoksia, jotka eivät olisi kehittyneet oireilevaksi syöväksi miehen elinaikana.

Tutkimuksen mukaan yhden kuoleman estämiseksi tulee seuloa 1410 miestä ja hoitaa 48 ylimääräistä eturauhasen syöpää. Vertion mielestä vielä ei voidakaan ratkaista, tulisiko eturauhassyöpää seuloa vai ei.

- Ensin tulisi etsiä keinoja erottaa hoitoa tarvitsevat syövät niistä, joita ei kannata hoitaa. Tähän ei ole vielä ratkaisua, mutta aihetta tutkitaan koko ajan. Lisäksi tarvitaan psykososiaalista tutkimusta siitä, miten miehet kokevat seulonnan ja tutkimukset.

Monet käytännön kysymyksetkin ovat avoimia: minkä ikäisiin miehiin seulonta kannattaa kohdistaa, mikä PSA-arvo on aihe jatkotutkimuksille ja kuinka usein miesten tulisi osallistua testiin. Nyt julkaistussa tutkimuksessa seulonta toteutettiin keskimäärin neljän vuoden välein. (VE)