Uutinen

Potilaan ennuste on parempi, jos verenpaineen hoito tehoaa nopeasti

23.08.2018 | 09:42

Teksti : UUTISPALVELU DUODECIM

Kohonnut verenpaine olisi hyvä saada kontrolliin mahdollisimman pian diagnoosin jälkeen. Viivästykset voivat näkyä potilaiden ennusteessa ja jopa kuolleisuudessa.

Espanjalaistutkimuksen tulokset julkaistiin Journal of Hypertension -lehdessä, ja ne perustuvat 19 000 yli 60-vuotiaan verenpainepotilaan viisivuotiseen seurantaan. Potilaiden verenpaineongelmat oli todettu hiljattain.

Potilaiden verenpaine oli saatu laskemaan keskimäärin 49 päivässä, mutta osalla kontrollin saavuttamisessa kesti selvästi pitempään, jopa yli 125 päivää. Lihavuus, aikuistyypin diabetes ja diagnoosin aikaan erityisen korkea verenpaine olivat yleisempiä tässä ryhmässä. He olivat myös usein miehiä, tulokset osoittivat.

Kun tutkijat selvittivät terveysrekistereistä, kuinka moni potilaista menehtyi seuraavien viiden vuoden aikana, he havaitsivat kuolleisuuden suurimmaksi ryhmässä, jossa verenpaineen kontrolliin saamisessa oli kestänyt pisimpään.

Havainnot korostavat tehokkaan hoidon tärkeyttä verenpainepotilaiden hoidossa, ja erityisesti tämä koskee potilaita, joiden riskit ovat muutenkin suuret lihavuuden ja diabeteksen takia.

Suomessa korkeaa verenpainetta potee noin puolet miehistä ja kolmannes naisista. Verenpainelääkityksellä on noin puoli miljoonaa.

Korkea verenpaine on maailmanlaajuisesti merkittävimpiä terveysriskejä, ja se aiheuttaa vuosittain yli yhdeksän miljoonaa ennenaikaista kuolemaa. Verenpainetauti altistaa monille sairauksille, mm. sydän- ja verisuonitaudeille ja aivoverenkiertohäiriöille.