Opiskelijoiden harjoittelusta vastaava proviisori Jenna Koskiranta (vas.) kiittää oppilaiden ohjaukseen erityisesti osallistuneita farmaseutteja Outi Kurittua (oik.) ja Heidi Kuoskua. Kuva: Johannes Kuosku
Uutinen

Porin Karhu Apteekista Vuoden opetusapteekki

01.10.2021 | 17:00

Teksti : Erja Elo

Opiskelijapalautteen perusteella valittu voittaja palkittiin tänään Farmasian Päivillä Helsingissä.

Farmasian opiskelijat ovat olleet erittäin tyytyväisiä suoritettuaan opintoihinsa kuuluvan pakollisen apteekkiharjoittelun Porin Karhu Apteekissa.

Apteekki on saanut kahden vuoden aikana pelkästään kiitettäviä arvosanoja harjoittelujakson järjestämisestä.

– Apteekki sai erittäin hyvää palautetta perehdyttämisestä, työyhteisönä toimimisesta sekä kehityskeskusteluiden järjestämisestä. Opiskelijat myös suosittelevat apteekkia opetusapteekiksi, kertoo  yliopistonlehtori Piia Siitonen Itä-Suomen yliopiston farmasian laitokselta.

Harjoittelu on auttanut opiskelijoita soveltamaan yliopistossa opiskeltuja asioita monipuolisesti käytännössä. Samalla on kasvanut itsevarmuus itsehoidossa, reseptinkäsittelyssä ja lääkeneuvonnassa.

Valinta Vuoden opetusapteekiksi otettiin Porin Karhu Apteekissa vastaan yllättyneen iloisina.

– Koko henkilökunta on ollut hyvillä mielin. Olemme kyllä panostaneetkin tosi paljon oppilaiden opetukseen, kertoo harjoittelusta vastaava proviisori Jenna Koskiranta.

Olennainen osa opintoja

Apteekkiharjoittelu on olennainen osa farmaseutin ja proviisorin opintoja. Yliopisto opettaa teorian, mutta kaksi pitkää harjoittelujaksoa apteekissa varmistavat, että opiskelija hallitsee myös käytännön työt, kuten apteekin rutiinit ja tuotevalikoiman.

Porin Karhu Apteekki kouluttaa vuosittain 1–3 farmasian opiskelijaa, joita tulee sekä Helsingin että Itä-Suomen yliopistosta. Moni on paikkakuntalaisia tai kotoisin Satakunnasta. Osa on jäänyt harjoittelun jälkeen apteekkiin kesätöihin.

– Meillä on ollut tosi mukavia ja fiksuja oppilaita. He tuovat aina tullessaan uutta tietoa yliopistolta, Koskiranta kehuu.

Opetukseen osallistuu koko 25-henkinen työyhteisö. Kaikki neuvovat Koskirannan mukaan opiskelijoita mielellään ja nuoret opiskelijat otetaan yhdenvertaisina työntekijöinä mukaan työyhteisöön. 

Harjoittelun runkona toimii yliopiston laatima opetussuunnitelma. Oppilaat pääsevät harjoittelemaan monipuolisesti kaikkia apteekin työtehtäviä, mutta pääpaino on farmaseuttisessa työssä. 

– Meillä on kauppakeskusapteekki ja vilkas palveluvalinta. Oppilaat ovat tykänneet erityisesti siitä, että palveluvalinnassa vastaan tulee niin monenlaisia asiakastapauksia. Meillä on myös verkkoapteekki ja paljon annosjakeluasiakkaita, joille oppilaat pääsevät tekemään lääkehoidon arviointeja harjoittelujakson aikana, Koskiranta listaa.

Tunnustus opiskelijapalautteen perusteella

Vuodesta 1992 lähtien jaettu Vuoden Opetusapteekki -tunnustuspalkinto myönnetään vuosittain apteekille, jossa farmaseutin ja proviisorin opintoihin kuuluva harjoittelu on järjestetty esimerkillisellä tavalla.

Palkittava apteekki valitaan opiskelijapalautteen perusteella. Valinnasta päättää koulutusyksikköjen ja apteekkialan järjestöjen edustajista koostuva työryhmä.

Farmaseutin ja proviisorin opintoihin kuuluvan palkallisen harjoittelun suorittaa apteekeissa vuosittain noin 600 farmasian opiskelijaa. Opintoihin kuuluu apteekkiharjoittelua yhteensä puoli vuotta.