Uutinen

Poliisista päivää!

29.02.2012 | 13:28

Henkilötietojen luovuttamisessa kannattaa pitää pää kylmänä. Poliisiviranomainen ei ole aina selvillä, mitä tietoja on oikeus apteekista pyytää ja saada.

Näin toteaa kehittämispäällikkö Ari Jansen Apteekkariliitosta. Apteekkien yhteydenottojen perusteella poliisin tietopyynnöt ovat hänen mukaansa viime aikoina lisääntyneet.

– Tällaisissa tilanteissa kannattaa ottaa rauhassa aikalisä. Poliisille ei tarvitse siltä istumalta tietoja luovuttaa. Eikä sellaista voida edes vaatia, jos esimerkiksi tietojen haku vaatii paljon työtä, Jansen opastaa.

Poliisin tietopyyntöön ei ole tarpeen reagoida ilman kirjallista luovutuspyyntöä, jonka on allekirjoittanut päällystöön kuuluva henkilö. Pyynnöstä täytyy käydä selvästi ilmi luovutuksen syy ja peruste.

– Luovutusperusteita voidaan joutua selvittämään jälkeenpäin, joten niiden on todella vastattava lain määräämiä periaatteita, muistuttaa Ari Jansen.

Apteekista voidaan luovuttaa salassa pidettäviä tietoja toimitetuista resepteistä vain potilaan suostumuksella tai lakiin perustuvalla oikeudella. Tietyissä tilanteissa apteekilla on kuitenkin oikeus toimia salassapitosäännösten estämättä. (TK)

Aiheesta lisää tällä viikolla ilmestyvässä Apteekkarilehdessä.