Uutinen

Pois toksinen positiivisuus!

02.04.2019 | 08:00

Teksti : OLLI-PEKKA TIAINEN

Mielinauha-kampanjan tähti Ellinoora tietää, että sosiaalisen median maailmankuva voi ahdistaa. Apteekit ovat keräämässä Ellinooran kanssa varoja mielenterveystyön edistämiseen.

Ajattele iloisia asioita, älä ole negatiivinen. Tälle vahingolliselle yksinkertaistukselle Ellinoora näyttää kieltä, sillä oikeaa välittämistä on kuuntelu ja avun tarjoaminen.

– Some on täynnä toksista positiivisuutta. Instagramissa jaetaan vain myönteisiä asioita. Silloin voi alkaa kuvitella, että vain itselle tapahtuu ikäviä, eikä niistä halua kertoa. Se vääristää maailmankuvaa. Ajatuksilla on valtavan suuri voima. Mieli on vahva kaikkiin eri suuntiin, sanoo Ellinoora.

Suomen Mielenterveysseuran Mielinauha kerää varoja mielenterveyden edistämiseen ja vaikeassa elämäntilanteessa olevien auttamiseksi. Keräyksen tarkoitus on myös lisätä voimaannuttavaa puhetta mielenterveydestä sekä vähentää mielenterveyteen liittyvää stigmaa.

Fanit kertoivat ahdistuksestaan

Kampanjan kasvot on tänä vuonna poptähti Ellinoora. Ennen keräystä Ellinoora pyysi some-seuraajiaan osallistumaan anonyymisti spoken word -teokseen ja kertomaan, mikä heitä elämässä ahdistaa.

Ellinooran tili täyttyi riipaisevista kirjoituksista, joista hän kokosi spoken word -teoksen kampanjavideoon.

– Välillä kuulen some-seuraajiltani niin kipeitä juttuja, että suosittelen heitä hakemaan ammattiapua. Mietin
niitä, kun menen nukkumaan. Toisinaan tulee kädetön olo. Aina ihmiset puhuvat, että jotain pitäis tehdä. Ajattelin
sitten, että no vittu tehdään! Haluan vaikuttaa konkreettisesti ihmisten hyvinvointiin, hän perustelee.

Apteekki voi olla ensimmäinen kontakti

Nauhoja on myynnissä toista vuotta myös Suomen Apteekkariliiton jäsenapteekeissa.

– Halusimme ehdottomasti jatkaa yhteistyötä Mielenterveysseuran kanssa ja lähteä keräyksen kumppaneiksi myös tänä vuonna, kertoo Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

Sandler muistuttaa, että apteekki on suomalaisten lähin ja helpoiten saavutettava terveyspalvelu. Apteekissa käy paljon ihmisiä, joilla ei ole kontaktia muuhun terveydenhuoltoon.

– Siksi on tärkeää, että apteekeissakin osataan kohdata, neuvoa ja ohjata ihmisiä myös mielenterveysasioissa oikeiden palveluiden piiriin.

Vihreitä Mielinauhoja myydään apteekeissa, R-kioskeissa, Tokmanneilla, Finnkinon elokuvateattereissa sekä joissakin Robert’s Coffeen kahviloissa Kanrestan ravintoloissa ja suurimmissa Terveystalon toimipisteissä. Nauhan hinta on 4 euroa, ja jokaisesta myydystä nauhasta lahjoitetaan 3 euroa mielenterveyden hyväksi.