Uutinen

Pleksit tuovat turvaväliä

26.03.2020 | 13:27

Teksti : HANNA HYVÄRINEN

Apteekkien pleksit suojaavat suoralta pisaratartunnalta ja lisäävät välimatkaa henkilökunnan ja asiakkaiden välillä. Vastaanotto on ollut kiittävä pleksien molemmin puolin.

Lukuisat suomalaiset apteekit ovat viime päivinä ottaneet käyttöön yhä uusia toimia koroviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Yksi näkyvimmistä muutoksista on ollut suojapleksien ilmaantuminen apteekkien palvelutiskeille.

Jo pelkästään yhdeltä pleksitoimittajalta oli viikon 13 alkuun mennessä tilattu pleksejä 267 suomalaisapteekkiin.

Yksi ensimmäisistä pleksien käyttöönottajista oli Helsingin Lauttasaaressa sijaitseva Lauttiksen apteekki, joka tilasi pleksit maaliskuun puolivälin jälkeen.

– Kuulin, että Espoon keskuksen apteekissa kollega Timo Pesonen oli juuri asentanut pleksit omaan apteekkiinsa.. Soitin hänelle ja hän laittoi muutaman kuvan plekseistään. Idea vaikutti hyvältä, ja kaksi päivää myöhemmin meilläkin oli pleksi asennettuina kaikkiin suoratoimitustiskeihin ja ulosmenokassalle, kertoo Lauttiksen apteekkari Risto Holma.

Osoitus vastuullisuudesta

Holman mukaan pleksit suojaavat apteekin henkilökuntaa ennen muuta suoralta pisaratartunnalta.

– Lisäksi, kun ne on asennettu suoratoimitustiskien ja kassojen niin etureunaan, asiakkaan ja farmaseutin tai kassahenkilön välille tulee automaattisesti myös fyysistä välimatkaa, eli "turvaväliä" kuten me sanomme.

Esimerkiksi kela-kortti voidaan lukea 125 senttiä korkean pleksin läpi.

– Pleksit tuovat turvaa henkilökunnalle ja osoittavat asiakkaille, että olemme vastuullinen toimija, Holma sanoo.

Asiakkailta onkin tullut pelkästään positiivista palautetta.

– Kaikki tykkäävät. Asiakkailta on tullut kommentteja, että kaikkialla pitäisi olla tällaiset. Myös henkilökunta luonnollisesti tykkää todella paljon. Pleksit eivät haittaa asiointia, vaan tekevät siitä osin jopa entistä toimivampaa.

Holma arveleekin, että pleksit ovat tulleet Lauttiksen apteekkiin jäädäkseen.

Useat apteekit ovat viime päivinä asennuttaneet pleksejä palvelutiskeille ja kassoille. Myös Espoonlahden apteekkiin on asennettu pleksit palvelutiskeille.

Ei sairaana apteekkiin

Pleksit ovat yksi tapa suojata apteekissa asioivia ja työskenteleviä tartunnoilta. Osa apteekeista on myös avannut palveluluukkuja esimerkiksi tuulikaappiin. Näin asiakkaiden ei tarvitse pakkautua sisälle apteekkiin, vaan asiointi hoituu lähes ulkoa käsin.

Varotoimista huolimatta apteekit korostavat, että sairaana ei pidä tulla edes pleksin tai luukun taakse. Lieväoireistenkin tulee nyt joko pyytää jotakuta läheistä asioimaan puolestaan tai asioida etänä.

Lauttiksen apteekki avaa verkkokaupan viikolla 14, ja kuljettaa jo nyt koteihin päivittäin kymmeniä lähetyksiä.

– Perjantaina tulee myös noutolokerikko apteekin eteen käytävälle, Holma kertoo.

Osa apteekeista tarjoaa kotiinkuljetuksia pientä korvausta vastaan, osa tarjoaa kuljetuksia maksutta riskiryhmille. Lisäksi osa apteekeista on varannut tietyt aukiolotunnit riskiryhmien asiointia varten.