Uutinen

Pitkäaikaista lääkitystä ei pidä lopettaa koronan pelossa

30.03.2020 | 10:42

Teksti : HANNA HYVÄRINEN

Euroopan lääkevirasto kehottaa jatkamaan verenpaine-, sydän- ja munuaistautien lääkitystä myös pandemian aikana.

Julkisuudessa on esiintynyt epäilyjä siitä, voivatko jotkut pitkäaikaislääkitykset pahentaa COVID-19 -taudin oireita. Keskustelua on käyty etenkin ACE:n estäjistä ja angiotensiini II -reseptorin salpaajista, joita käytetään korkean verenpaineen sekä sydän- ja munuaistautien hoidossa.

Euroopan lääkeviraston (EMA) mukaan näiden lääkkeiden käyttöä ei tule keskeyttää eikä lääkitystä tarvitse vaihtaa koronavirusepidemian vuoksi. EMAn mukaan ei ole näyttöä, että lääkkeet pahentaisivat COVID-19 -tautia.

Ensin lääkärin pakeille

Koronavirus hyödyntää elimistössä entsyymiä, joka on osa reniini-angiotensiini-aldosteronijärjestelmää. ACE:n estäjät ja angiotensiinireseptorin salpaajat vaikuttavat saman järjestelmän kautta. Tämä on herättänyt kysymyksen, voivatko lääkkeet lisätä myös viruksen aktiivisuutta.

EMA kuitenkin muistuttaa, ettei asia ole näin yksioikoinen. Tutkimustietoa kerätään jatkuvasti, ja viruksen vaikutusmekanismeja tarkennetaan.

EMA korostaa, että jos oma lääkitys ja sen yhteys koronavirukseen askarruttaa, asiasta kannattaa keskustella lääkärin tai farmasian alan ammattilaisen kanssa. Omin päin lääkitystä ei pidä keskeyttää.

Aiemmin on keskusteltu myös siitä, pahentavatko tulehduskipulääkkeet COVID-19 -tautia. Myöskään tästä ei EMAn mukaan ole näyttöä.