Uutinen

Pitkäaikainen hormonihoito saattaa lisätä Alzheimerin taudin riskiä

08.03.2019 | 13:42

Teksti : ERJA ELO

Tuoreen tutkimuksen mukaan erityisesti pitkäaikainen vaihdevuosien jälkeinen hormonihoito on yhteydessä kohonneeseen riskiin sairastua Alzheimerin tautiin.

Helsingin yliopiston, Helsingin yliopistollisen sairaalan ja Folkhälsanin tutkijat vertasivat lähes 85 000 Alzheimerin tautiin sairastuneen vaihdevuodet ohittaneen naisen hormonihoitojen käyttöä saman ikäiseen verrokkiryhmään.

Tulosten mukaan vaihdevuosien jälkeinen hormonihoito lisäsi Alzheimerin taudin riskiä 9–17 %. Erityisesti yli 10 vuotta jatkunut hormonihoito lisäsi riskiä.

Estrogeenin ja estrogeeni-keltarauhashormoniyhdistelmän välillä ei riskissä havaittu merkittävää eroa. Sen sijaan paikallisesti emättimeen annosteltavat estrogeenivalmisteet eivät tutkimuksen mukaan lisänneet Alzheimerin taudin riskiä.

– Yllätyimme tuloksista, koska aiemmissa tutkimuksissamme olemme osoittaneet vaihdevuosien hormonihoidon pienentävän erityisesti sydänsairauksien riskiä, mutta mahdollisesti myös verisuoniperäisen dementian riskiä. Alzheimerin taudin mekanismit ovat kuitenkin erilaiset kuin verisuonisairauksien, sanoo tutkimusta johtanut dosentti Tomi Mikkola Helsingin yliopistosta ja HYKS Naistenklinikalta.

Aikaisemmat tutkimustulokset hormonihoitojen vaikutuksesta Alzheimerin taudin riskiin ovat ristiriitaisia.

Alzheimerin tautia esiintyy yleisemmin naisilla kuin miehillä, mikä saattaa osittain johtua naisten pidemmästä elinajanodotteesta.

Eläinkokeissa estrogeenin on huomattu suojaavan aivoja, joten vaihdevuosien jälkeisen estrogeenihoidon on ajateltu jopa ehkäisevän Alzheimerin tautia.

– Hormonihoidolla on kiistatta edullisia terveysvaikutuksia, kun se aloitetaan äskettäin vaihdevuosiin tulleille naisille oireiden, kuten kuumien aaltojen ja univaikeuksien hoitoon, Mikkola sanoo.

– Sen sijaan hormonihoitoa ei tule aloittaa siinä toivossa, että se ehkäisee muistisairauksia, kuten Alzheimerin tautia, koska pitkäaikainen hormonihoito voi lisätä sen riskiä myöhemmällä iällä, hän jatkaa.