Uutinen

Pharmadata tuo markkinoille uuden pd3-apteekkijärjestelmän

14.11.2008 | 12:33

Uusi pd3-apteekkijärjestelmä tuo apteekeille uusia asiakaspalvelua parantavia ominaisuuksia ja valmiudet sähköiseen reseptinkäsittelyyn, Pharmadata lupaa.

pd3 on toteutettu yhteistyössä Solteqin ja Microsoftin kanssa ja se korvaa vähitellen Pharmadatan itse toteuttaman Salix-järjestelmän, joka on käytössä noin 450 apteekissa eri puolilla Suomea.

pd3 koostuu Microsoft Dynamics NAV -toiminnanohjausjärjestelmästä, Solteq HUB -integraatiotyökalusta sekä Wincor Nixdorfin erikoistavarakaupalle tarkoitetusta TP.Net-kassajärjestelmästä. Käyttäjälle järjestelmä näkyy yhtenä kokonaisuutena.

Käytännössä toiminnanohjausjärjestelmä toimii keskitetyllä palvelimella, josta jokaiselle apteekille luodaan etäkäytön mahdollistavat yhteydet.

Käyttäjiä kehitystyössä edustanut apteekkari Veikko Haikala Espoon Keskustan apteekista toivoo, että uusi järjestelmä olisi edeltäjäänsä helppokäyttöisempi ja ominaisuuksiltaan monipuolisempi.

Aika ajoi nykyjärjestelmien ohi

- Nykyjärjestelmät, jotka kehitettiin aikoinaan lähinnä lääkekorvausten laskentaan, eivät enää kykene vastaamaan apteekkien tarpeisiin. Erityisesti asiakasprosessissa toiminnallisuudet ovat puutteellisia tai niitä ei ole lainkaan, kuvaa Suomen Apteekkariliiton tietohallintopäällikkö Toni Christiansen.

Hänen mukaansa tietoturva on ollut keskeisenä suunnitteluperiaatteena pd3:n kehittämisessä.

- Käyttäjätunnistus tapahtuu toimikortin avulla, käyttöoikeudet on rajattu tehtäväkohtaisesti, verkkoyhteydet suojataan salauksella ja yhteydet internetiin kulkevat moninkertaisten suojausten läpi. Varsinaisen apteekkijärjestelmän lisäksi myös kaikki muut käyttäjän tarvitsemat ohjelmistot on valmiiksi konfiguroitu turvallisiksi", Pharmadatan toimitusjohtaja Vesa Vierros (kuvassa) selvittää.

Apteekkariliitto oli mukana suunnittelussa

Apteekkariliitto oli mukana järjestelmän suunnittelussa alusta asti.

- Kun projekti käynnistyi, kävimme yhdessä Apteekkariliiton kanssa läpi, millaista tietoa suomalaiset apteekit tarvitsevat IT-järjestelmiltään. Tuloksena saimme listan ominaisuuksia, jotka ihannejärjestelmästä tulisi löytyä, Solteqin myyntijohtaja Janne Mäkelä sanoo.

Uusi pd3-järjestelmä otetaan käyttöön vaiheittain. Järjestelmän koekäyttö apteekeissa aloitetaan jo tammikuussa ja laajamittainen käyttöönotto myöhemmin keväällä.

Pharmadata esittelee järjestelmää huomenna ja sunnuntaina Farmasian Päivien näyttelyssä. (EK)