Uutinen

PGEU: Koronatilanne voi lisätä lääkkeiden saatavuushäiriöitä

23.06.2020 | 11:49

Teksti : ERJA ELO

Toistaiseksi koronapandemia ei ole aiheuttanut Euroopassa vakavaa lääkepulaa, mutta Euroopan apteekkijärjestö pelkää, että tulevina viikkoina ja kuukausina saatavuushäiriöt alkavat näkyä.

Puutteita on jo ollut esimerkiksi parasetamolia, hydroksiklorokiinia tai atsitromysiiniä sisältävistä lääkkeistä.

– Farmaseutit ovat vaikeassa tilanteessa joutuessaan kertomaan potilaalle, että lääkettä ei ole saatavilla. Heidän on löydettävä tapoja hoidon jatkuvuuden takaamiseksi. Siksi on välttämätöntä, että mahdollisista tuotepuutteista tiedotetaan apteekeille hyvissä ajoin, PGEU:n pääsihteeri Ilaria Passarani sanoo.

PGEU:n mukaan apteekkien työtä helpottaisi, jos potilaiden hoidossa voitaisiin käyttää sähköisiä terveydenhuollon työkaluja, kuten sähköisiä lääkemääräyksiä ja jaettuja sähköisiä sairauskertomuksia.

Tämä auttaisi hallitsemaan apteekin lääkevarastoja paremmin ja vähentäisi lääkäreihin ja apteekkeihin kohdistuvaa painetta.

Järjestön mukaan myös äkilliset kuluttajakysynnän muutokset voivat aiheuttaa tilapäisiä saatavuushäiriöitä, esimerkiksi jos kuluttajat hamstraavat särkylääkkeitä tai apteekit alkavat kasvattaa reseptilääkevarastojaan.

Koronapandemia vaikuttaa lääkkeiden saatavuuteen, sillä Eurooppa on vahvasti riippuvainen Kiinan ja Intian lääkevalmistuksesta. EU:ssa myytävistä lääkkeistä noin 40 prosenttia on valmistettu EU:n ulkopuolisissa maissa. Jopa 80 prosenttia lääkkeiden vaikuttavista aineista on peräisin Kiinasta tai Intiasta.