Uutinen

PGEU: Apteekit mukaan rokotussuunnitteluun

02.09.2020 | 09:25

Teksti : HANNA HYVÄRINEN

Euroopan apteekkijärjestö kannustaa valtioita hyödyntämään apteekkeja epidemia-ajan rokotuksissa.

Euroopan apteekkijärjestö PGEU kannustaa Euroopan maiden valtioita osallistamaan apteekkeja tulevan influenssakauden rokotussuunnitteluun.

Järjestö muistuttaa, että influenssakausi yhdistettynä covid-19-tapausten uuteen kasvuun kuormittavat terveydenhuoltojärjestelmää merkittävästi. Tämä asettaa haasteita kausi-influenssarokotusten järjestämiselle, puhumattakaan mahdollisesta tulevasta koronarokottamisesta.

– Emme pysty vielä pysäyttämään koronavirusta, mutta voimme vaikuttaa influenssan ja covid-19:n terveydenhuoltoon kohdistuvaan yhteisvaikutukseen. Rohkaisemme kansallisia hallituksia hyödyntämään apteekkien verkostoa ja saavutettavuutta, jotta rokotuksia olisi laajasti saatavilla, sanoo PGEU:n puheenjohtaja Duarte Santos järjestön tiedotteessa.

Santos muistuttaa, että apteekeissa työskentelee korkeasti koulutettuja terveydenhuollon ammattilaisia, joihin ihmiset luottavat myös terveystiedon saamisessa.

– Siksi apteekit ovat avainroolissa niin riskiryhmien tunnistamisessa kuin luottamuksen lisäämisessä rokotteita kohtaan. Apteekkien tulisikin olla tiivisti mukana influenssarokotusohjelmien suunnittelussa.

Santosin mukaan apteekkien henkilökunnan tulisi olla myös ensimmäisten influenssarokotusten saajien joukossa, sillä he työskentelevät terveydenhuollon eturintamassa.

Suomen Apteekkariliitto on jo aiemmin ehdottanut, että apteekkien ammattilaiset koulutettaisiin antamaan kausi-influenssarokotuksia ja koronarokotuksia sitten, kun rokote on saatavilla. Apteekit pistävät kausi-influenssarokotuksia jo useissa maissa.