Tällä hetkellä apteekit voivat antaa influenssarokotuksia kaikkiaan kahdeksassa Euroopan maassa. Koronarokotuksia apteekit antavat seitsemässä Euroopan maassa. Kuva: iStock
Uutinen

PGEU: Apteekit kannattaa ottaa avuksi influenssarokotuksiin

10.09.2021 | 10:14

Teksti : Hanna Hyvärinen

Useissa Euroopan maissa apteekit antavat influenssarokotuksia. Apteekkirokotusten on todettu nostavan rokotuskattavuutta.

EU:n apteekkijärjestö (PGEU) varoittaa lähestyvästä influenssakaudesta ja sen tuomista haasteista terveydenhuollolle.

Järjestön mukaan asiantuntijalähteet ennustavat, että tuleva influenssakausi voi olla tavanomaista rajumpi, sillä viime vuonna influenssaa esiintyi pandemian ja erinäisten rajoitusten vuoksi hyvin vähän, ja näin ollen ihmisten luontainen immuniteetti influenssaa vastaan voi olla heikentynyt. Joka tapauksessa influenssan esiintyvyys palannee pandemiaa edeltäneelle tasolle nyt, kun pandemian aikaisia rajoituksia puretaan.

Silti myös korona kuormittaa edelleen terveydenhuoltoa.

PGEU peräänkuuluttaakin tehokasta rokotekampanjointia, jotta ihmiset ottaisivat influenssarokotteita mahdollisimman laajasti. Tässä apteekit voivat olla avuksi muun muassa tunnistamalla riskiryhmiä ja rohkaisemalla ihmisiä rokotuksen ottamiseen. 

Monin paikoin apteekit voivat osallistua myös rokottamiseen. Tällä hetkellä apteekit voivat antaa influenssarokotuksia kaikkiaan kahdeksassa Euroopan maassa.

PGEU:n mukaan apteekkirokotukset tavoittavat ihmisiä, jotka eivät ehkä muuten hakeutuisi rokotettaviksi, ja nostavat näin rokotuskattavuutta. Esimerkiksi Ranskassa apteekit rokottivat yli 3,7 miljoonaa ihmistä influenssaa vastaan lokakuun 2020 ja tammikuun 2021 välillä. Jopa joka kolmas influenssarokotus otettiin apteekissa.

Kuluvana vuonna apteekit ovat monin paikoin osallistuneet myös koronarokotuksiin. Kaikkiaan seitsemässä Euroopan maassa, viimeisimpänä Italiassa ja Puolassa, koronarokotteen on voinut ottaa apteekissa.